Kako vežba održava vašu DNK mladu | BA.polkadotsinthecountry.com

Kako vežba održava vašu DNK mladu

Kako vežba održava vašu DNK mladu

Nova studija otkriva kako vježba može biti još jedan način za borbu protiv starenja

Da biste ostali mladi, morate držati vaše ćelije mladih, a ono što diktira starosti ćelije je njegova DNK. Previše ciklusa podjele može pokrenuti proces starenja, dok se na kraju ćelije Peters van i prestaje dijeljenjem u potpunosti.

Ali sada istraživači su otkrili da vježba može pomoći da DNK zdravih i mladih. U maloj studiji objavljenoj u časopisu Science Advances, Anabelle Decottignies, iz de Duve Instituta na Katoličkom univerzitetu u Louvain u Briselu, i njene kolege otkrili da samo umerenog intenziteta fizičke aktivnosti pomaže zadržati starenja ćelija.

Proučavali su određeni dio DNK koji prati koliko puta ćelije je podijeljena. Svaki put ćeliju deli, kopira DNK (koja je upakovana u hromozoma) i ovom dijelu hromozoma, telomera, dobiva kraći. U studiji, Decottigniesidentified molekul koji je odgovoran za usmjeravanje ove telomera-skraćivanje. 

load...

Do ovog djela, nije mnogo znalo o tome kako hromozoma pod kontrolom ovaj DNK proces isecanje. Decottigniesrecruited 10 zdravih ljudi se vozi stacionarne bicikle za 45 minuta i uzeo mišića biopsija iz svake njihove noge prije i nakon biciklističke sjednice. Ona je također mjeriti u krvi mišićne funkcije sa laktata, što mišićne ćelije proizvode kada pod stresom.

Na osnovu analize tih uzoraka na bazi, istraživači su otkrili da je spoj se zove nuklearna respiratorne faktor 1 (NRF1) reguliše proizvodnju faktora koji zauzvrat kontrolira skraćivanje telomera. Vježba povećava nivo NRF1, koji štiti telomera bude snipped daleko. 'Razmislite o NRF1 kao lak na noktima, kaže Decottignies. "Ne možete promijeniti nokta, ali možete iznova i iznova promijeniti lak. To što radiš je osvježavajući i zamena staro poglavlje sa novim zaštitnim molekula na telomera.

load...

Uz svaki nastup umjerenog vježbanja, kaže ona, zaštita na telomera je osvježena, čime je pomogao DNK, a za uzvrat ćelijama, da ostane "mlađe" i držite van proces starenja. "Zaštita se stalno obnavlja na vježbi", kaže Decottignies. Plus, ako dodate anti-aging namirnica u mix, vi zapravo radite svoj telomere nešto dobro. 

Drugi dokazi podržava vezu između vježbanja i njen uticaj na telomere. NRF1 je također dio puta koji se aktivira tijekom gladi; Neke studije su zaista nagovestio da gladovanje dijeta može pomoći ćelijama ostati biološki mladi i ne dijeliti tako često.

Povezane vijesti


Post Život

Vjenčanje Pippa Middleton: Sve predviđanja i još mnogo toga

Post Život

Angelica Hicks je upravo objavila svoju prvu modnu ilustraciju

Post Život

Kembridžska dijeta: Evo sve što trebate znati o tome

Post Život

Kako odložiti period: Evo šta sve treba da znate

Post Život

Regresija spavanja: Evo vam sve što je potrebno da znate o tome

Post Život

Evo kako tvoja boja mokraća kaže o vašem zdravlju

Post Život

Može li aplikacija poboljšati seksualni život? Proizvođači ovog smatraju tako

Post Život

Upoznajte razvedenog s djecom

Post Život

Pokloni za venčanje: Koliko nameravate da provedete na venčanim poklonima?

Post Život

Stil svoj dom s prelepim botanicima

Post Život

Ovo je pravi razlog zašto vaš partner neće ostati u toku

Post Život

Kako provesti 24 sata u kupatilu - gdje jesti, kupiti i spavati