Kako je žena promenila preko 100 godina | BA.polkadotsinthecountry.com

Kako je žena promenila preko 100 godina

Kako je žena promenila preko 100 godina

Žene su došli dug put od 1917. Kad nismo mogli glasati, dobiti pravnu zaštitu od silovanja u braku, ili inicijativu razvod

Na žalost, još uvijek postoje mnogi zastarjeli i veoma depresivno anti-womenlaws u upotrebi širom svijeta danas - žene u Saudijskoj Arabiji ne mogu voziti ili napustiti kuću bez muškog staratelja. U zonama sukoba žene često nose teret brutalnosti, a trenutna izbjegličke krize stavlja na hiljade žena i djevojaka u riziku od eksploatacije seks traffickingand. Ali nema sumnje da smo daleko dogurali.

Evo samo neki od načina života žena su se promijenile u prošlom stoljeću

Mi smo preuzele kontrolu nad našim odnosima

U posljednjih 100 godina razvod izgubio to je stigma, prisilni brak je zabranjena (1973), i nasilja u porodici i uhođenja - zločini većinom počinjenih nad ženama - konačno uzeti ozbiljno u oba zakona i medija. Jill Saward, prvi žrtvu silovanja da se odrekne joj anonimnost 1986. Godine, hrabro je otvorilo put za otvorenu diskusiju o silovanju i silovanje kulture se dogoditi u društvu - čak i ako je bio postepen i spor proces. Žene se više ne predodređen da bude oslanjaju na čovjeka za svoju egzistenciju, a potom imaju slobodu izbora u njihovim odnosima. Sada je važno da mi ne dozvoljavaju Trump & Co. Da vrati sat.

load...

Uzeli smo kartone od oluje

 

Madonna, Adele, Beyonce, Mariah - Treba nam više reći? 20 godina (20!) Nakon Spice Girls nam je pokazao ono što Girl Power je sve o, žene i dalje vladaju top listama i stalno gura kreativne granice i nas inspiriše svojom muzikom. (Nismo bili jedini koji su malo pobjedu ples kada Taylor Swift je postala prva žena koja je osvojila album godine na Grammy-a dva puta, zar ne? Možete ubiti Tay). Evo da inspiriše sljedeću generaciju muzike Superstars.

Mi smo otišli do beskonačnosti - i šire

Da li vam ime Helen Sharman zvoni sa tobom? Pa ako se to ne desi, što bi trebalo. Helen je bio prvi Britanac (muškarac ili žena) da ode u svemir, razbijanje novi teren za žene u nauci svuda. U 2007. Godini Peggy A. Whitson razbio još jedan stakleni plafon kada je postala prva žena zapovjednik Međunarodne svemirske stanice. Ovaj mjesec Hidden Figuresshines reflektor na vitalnim radu koji tri African American žene učinio za NASA-u ranim godinama u svemirskoj trci. To samo pokazuje da kada radimo zajedno, ne postoje granice onome što žene mogu postići.

load...

 

A to je da ne govorimo...

Sve druge velike i krvave sjajan stvari koje žene su postignuti u posljednjih 100 godina, za koje postoji jednostavno nije dovoljno prostora na listu. Od Charlotte Bronte i George Eliot potrebe da sakriju svoj identitet, JK Rowling milijune. Ili od nule žena takmiči u prvih modernih Olimpijskih igara da bi Jessica Ennis-Hill i Serena Williams ga ubija u sportske arene. U žena koje uzimaju na Isis i zaštiti nas na prvim linijama, mi smo dug, dug put u prošlom stoljeću. Ovo je za narednih 100 godina!

Povezane vijesti


Post Život

Evo zašto je Lie inače veoma dobro za vaše zdravlje

Post Život

3 stvari koje trebate znati prilikom postavljanja sopstvenog posla

Post Život

Sleep trackers: Evo sve što treba da znate o njima

Post Život

Kvote koje će vas uhvatiti za igru 2018

Post Život

Etičko putovanje i neizražene priče o našim destinacijama za odmor

Post Život

Dan srčanog razbijanja mrtvorođene bebe

Post Život

Da li je ovo najtraženiji hotel u Marrakechu?

Post Život

Kancelarije spremne za pse mogu sada ponuditi plaćeni štene za pse

Post Život

Australijski grip: Ono što treba da znate o virusu H3N2

Post Život

Zašto morate dodati Sark, ostrvo tamnog neba, na vašu listu kretanja

Post Život

Šta je sjajna teorija i kako možete da ga koristite da biste imali koristi od svog života?

Post Život

Sve što vam treba za pakovanje za savršeni piknik