Poslednja Samantha snaga na Trumpu i rad sa obama | BA.polkadotsinthecountry.com

Poslednja Samantha snaga na Trumpu i rad sa obama

Poslednja Samantha snaga na Trumpu i rad sa obama

Političke dinamo Samantha Power, bivši ambasador i Obame UN desna ruka žena je zvezda novog dokumentarnog filma o završnih godina predsjednika u uredu

To je ranim jutarnjim satima u Washingtonu 9. Novembra 2018. Godine, nekoliko trenutaka nakon Donald Trump je potvrđen kao pobjednički kandidat na predsjedničkim izborima.

Obamin ambasador u UN Samantha Power sjedi u svom Washington stan pokušaja da svari ono što se dogodilo. Sata ranije ona je zabavljao goste, uključujući Gloria Steinhem i Madeleine Allbright na nesrećni Clinton pobjede stranke. 'Ideja da možemo da idemo lagano u noć je savladan ", kaže ona glasom croaky od šoka," Mi smo u ovome na duge staze. "

To je jedna od mnogih fascinantno trenutke iskrenosti u novom HBO dokumentarac završne godine, film koji prati neki od najbližih poručnika Obame (i, u manjoj mjeri, i sam Obama) u prošloj, zauzet godine drugog mandata 44. Predsjednika: Power, državni sekretar John Kerry, National Security Advisor Susan Rice i Bijela kuća savjetnik Ben Rhodes.

Sa tempom triler gledamo kao četiri unakrsan svijeta iz Nigerije - gdje Power ispunjava porodicama otetih Boko Haram učenice - Hirošima za Obamin istorijski govor, bore kroz ogromnu diplomatsko-do listu koja uključuje Siriji , Sjeverna Koreja, Libija i klimatskih promjena. U pozadini vidimo povremeno nazire Trump, koji niko ne veruje će osvojiti sve dok on radi (Rhodes je toliko šokiran da ne može govoriti).

load...

Moć, koga sretnem u hotelu u Londonu uoči Božića, je bivši ratni reporter pretvorio harvardskog profesora koji smanji zube u Bosni 90-ih godina i otišao na osvojiti Pulitzerovu nagradu za knjigu 2002 o genocidu, što je problem From Hell. Udarila ga sa Obamom preko odrezak večeru kad je bio senator, pridružio njegova administracija kao specijalni savjetnik u 2008. I postao ambasador UN-a u 2017. Koji je bio njen prvi utisak o njemu?

"On nije bio u potrazi za pozicije koje je mogao uzeti", kaže ona, "On nije bio kao," Samantha, što možete učiniti za mene sutra? "Like" Šta je op-ed da napišem da mi se ? a poznatiji senator o vanjskoj politici "[...] on je puno pitanja - to nije uobičajeno za jednog političara. Navikao sam da postavljam pitanja. Ja sam novinar i Ifelt minirano. On je želio da zna šta me je označite, ono što me privuklo tim sukobima. '

load...

Kasnije i kao šef, kaže ona, on je bio nestrpljiv sa poslovnim politikom. "Da li se izraz" No drama Obama "? [On je] prilično nestrpljiva ured politike i svađa, on bi bio kao što je "sam se sa stvarnim problemima, ti sredi to", ali je bio izuzetno pažljiv alternativnih gledišta -. I vrlo odlučan '

On je također, dodaje ona, autentični 'kvara': 'Ne može lažni želeći da se družim sa Mitch McConnell, znate, nikada nije bio u stanju da se lažni (sic) [...] čak ni politički cilj, on je samo mogao to učiniti. '

The Final Yearlifts poklopac na često frustrirajući iza-the-scene transplantata koji ide u high-stakes diplomatije. Pratimo Power na terenu ide u svom starom režimu ratni reporter, posjeti izbjegličkim kampovima u Siriji da razgovara sa porodicama pogođene krizom, pravi ljudski trošak odluke hiljadama kilometara daleko, i ispunjavanje rodbina otetih Boko Haram djevojke u Nigeriji.

Njen stari vještine kao reporter su često primjenjuje na njoj nova kao ambasador. "Kada sam bio u izbjegličkim kampovima ili sela ili sastanka sa majke djevojke, ja bih ih zamoliti da se otvori meni, ne obećavajući im lek za sve koji su ih izdali", kaže Power ', ali rekavši da' d moći da idu i prenose to predsjednik Obama na povratku, i uvijek sam to uradio. Pokušao sam da pišem ove vrlo živa putovanje dopise kako je predsjednik Obama mogao dobiti gotovo ekvivalent New Yorkerarticle od svog ambasadora UN-a, tako da će dovesti ulozi kući s njim. "

Postoje lakši trenutaka filma, poput obilaska komično unglamorous unutrašnjost West Wing, sa svojim skučeno uredima gdje žohari potope iz pod stolice, a Obama tvrdi da je sigurnosni proboj preko pao cucla.

Moć je veliki razlog zašto je The Final Yearwas, što je radio sa svojim direktorom Greg Barker u svojoj 2004 film Duhovi Ruandi. Ona smatra da je važno da ljudima iznutra pogled na hodnicima moći, ako su ikad da se uključi u politiku. "Ja nikada nisam radio u Vladi SAD pre januara 2009. Godine, a cijeli ovaj svijet otvoren do mene, a još sam vidio dobroj vjeri i ozbiljnost i iscrpljenosti povezane sa preduzećem, više sam je prodao Greg se na ideji da drugim ljudima potrebno da vidi da je "ona kaže. 'Više izloženosti u trenutku kada je vjera ljudi u vladi i institucijama je pošla bi bilo bolje, a ne gore, za razumijevanje i uvažavanje onoga što se događa ljudi. "

Iako je Trump je najviše u pozadini figura u filmu, na kratko uoči izbora možda najbolje odražava vjerovanje administracije da on nikada ne bi mogao pobijediti. Prilikom posete Laos, Obama je savjetnik Ben Rhodes je pitao da li će raditi za sljedeći predsjednik. On slegne da zna Hilari Klinton malo i prije nego što je radio s njom. Da li snage imaju istu sigurnost?

'Da, jesam ", kaže ona," a zapravo sam imao debatu sa suprugom [pravni učenjak Cass sustein]. U stvari morate odlučiti koji vas root među republikancima, a moj stav je bio da bi bilo mnogo bolje ako Trump dobio nominaciju jer bi to bilo tako nezamislivo da bi mogao da budu izabrani. Pogled moj muž je bio da se od bilo republikanski koji solidno nominaciju će privući veliku podršku iz republikanskih birača, čak i mala šansa da Trump postaje predsjednik je tako strašno da treba iskorijeniti za ljude koji imaju veće šanse da budu izabrani, ali koji bi biti odgovorniji i bolji upravitelji nacije, kao što su Marco Rubio, Jeb Bush ili Chris Christie.

"Budući da sam rekao:" O ne, oni će imati lakši put povlačenjem Demokratske birača daleko. Bolje imati ekstremista koji neće pobijediti. "I moj muž, nikada neću zaboraviti, znate birališta u jednom trenutku imao Hillary na oko 80% šanse da pobedi, a ja sam rekao:" Vidiš, vidiš moju teorija je bio u pravu ", i moj muž me je pogledao i rekao:" pa problem sa tvojom teorijom Samantha je da stvari koje su 20% šanse dogoditi 20% vremena "bio je potpuno u pravu [...] Mislim, moj pristup je bio grešna jedan, a dokazano pogrešne jedan. '

Power je uživao dekompresiju od njenog izlaska iz Bijele kuće, pogotkom za čitanje knjige za zadovoljstvo po prvi put u osam godina, a druženje sa suprugom i dvoje djece, Declan (8) i Rian (5). "Imao sam puno nadoknaditi sa svojom djecom, znate, da sam imao i od njih dok sam bio u Bijeloj kući, tako da je svaki vannastavne, vozni park, da mogu orkestrirati, pravim. Koristio sam da se izgradi multilateralne koalicije za borbu protiv terorizma, sada gradim znate više osnovne škole dijete carpools - moja velika koalicija osnovne škole djecu ', šali se ona.

Ali tu je i predstojeći memoare o svom vremenu rade za Obamu - Education of idealist - i plan za borbu protiv Trump suprotstavljaju u radovima ispred srednjoročnih ovogodišnjim izborima.

"Tu je katarza u vraćamo preko toga i pitam:" Šta smo mogli na drugačiji način? Kako smo propustiti Trump? ' ", Kaže ona. 'Ali, kao što smo rampu do narednih izbora, mislim da ćete vidjeti sve [Obamine administracije] biti vidljiviji, ovaj film je primjer... Stvarno se nadam da to može biti sredstvo za aktiviranje ljude i čineći ih preuzmu odgovornost ponovo za izbore koji se događa oko njih. '

Završne godine je u kinima i na iTunes sada

load...

Povezane vijesti


Post Zabava

Rashida Jones je upravo nazvala kritike zloupotrebe crvenog tepiha

Post Zabava

5 trenutaka o kojima svi pričaju iz BAFTA 2018

Post Zabava

Stvari koje razumete ako ste fan za začepljene začeće

Post Zabava

Ne možemo vjerovati da se ženskim inženjerima svakodnevno govori

Post Zabava

Winona ryder na stranim stvarima i zašto je sretna što je u četrdesetoj godini

Post Zabava

Džordž Kluni priznaje da Amal gleda stare ponovite e.r

Post Zabava

La LA zemljište je pogrešno objavljeno kao najbolji filmski dobitnik Oskara

Post Zabava

Katherine Ryan: Ako nemam dečka do 75, to će biti u redu

Post Zabava

Winona ryder ima smešno ime za njene izraze lica

Post Zabava

Evo kako je vaš iPhone držao tabove na sebi

Post Zabava

Jennifer Aniston će se prvi put pojaviti u drami od torte

Post Zabava

Gde je sada Tonija? Žena iza filma