Kako je zemlja Kit odbila šansu da postane ikona holivudskog ekrana | BA.polkadotsinthecountry.com

Kako je zemlja Kit odbila šansu da postane ikona holivudskog ekrana

Kako je zemlja Kit odbila šansu da postane ikona holivudskog ekrana

Najpoznatija po svojoj Stellar pjevanje i glumačku karijeru, u rasponu od šest decenija, globalna zvijezda je i uticajan aktivista koji se nije bojao da pomera granice

Riječima Michelle Davies

Jedno popodne u rujnu 1944. Godine, 17-godišnji Eartha Kitt i njena prijateljica Joyce su stajali na New York ulici ispred kina su upravo napustili, kad ih godina prišao za upute do Max Factor make-up store. 'Pitao sam je zašto je krenuo, jer niko našeg doba nosila make-up tada,' Kit kasnije rekao. 'Ona je rekla da nije za nju, da je to za Katherine Dunham -. I moj um je otišla "klik"' Katarine Dunham Kompanija je svjetski poznati, svoje isključivo crne plesačice redovito pojavljuju na Broadwayand u filmovima. Kitt, koji je voleo obavljaju u školi, rekao je djevojka, "Ako me odvesti da je upoznam, ja ću vas odvesti u radnju." Ona se složila, a sutradan Kit otišao s njom na audiciju - i dobio stipendiju na licu mjesta. To je bio početak karijere u muzici i glume da će trajati šest decenija.

Rođen Eartha Mae Kitt 17. Januara 1927. Godine, u Južnoj Karolini, ime Kitt oca je redigovana joj rodni list, ali on je mislio da je bio bijele sin čovjeka koji je u vlasništvu farmu gdje je njena majka, Annie Mae (Cherokee i afričkog porekla), izabrali pamuk. Kitt je izbjegavali od bijele i crne zajednice podjednako. 'Imao sam crvenkastu kosu i ja sam bio previše lagan,', prisjeća se ona. 'Svi me zovu "da žuta djevojka" ja i niko ne želi.'

load...

Decenijama kasnije njena kćerka, Kitt Shapiro, rekao je njena majka "nosio ožiljak njenog odbacivanja čitavog života. Ona nikada nije osjetio ugodno u svojoj koži. ' Kada Kitt je pet, majka joj je postaviti na hraniteljske porodice koji su nju pamuk, kuhar, vrt i raditi kućne poslove za nju zadržati. (. U emotivnom intervjuu 1989. Godine, ona je rekla da tinejdžera je tukao i seksualno zlostavljao) Aged osam, nakon majčine smrti - od osumnjičenih trovanja - Kit je poslan da živi sa tetkom u New York Harlem okrugu. Ona je pokazala sklonost za klavir i pjevanje u školi, ali je radila kao krojačica kada je sletio na audiciju sa Katherine Dunham.

Za narednih šest godina, Eartha Kitt turneji sa kompanijom širom Evrope i Južne Amerike. U Parisin 1950. Godine, u dobi od 23, ona je razvila solo kabarea u noćnom klubu pod nazivom Carroll. Jedne večeri, Orson Welles je bio u publici i da prisustvuje njenom Slinking preko fotelje, odiše izazovni, mačji zavodljivosti. On ju je opisao kao "najuzbudljiviji žena na svijetu", i baci njoj kao Helen of Troy u svom pariskom proizvodnji Dr Faustus. Nakon priznati gledano, Kitt se vratio u New York na rastuće zvijezda i započeo karijeru snimanje, pjesme uključujući i I Want To Be Evil, Samo starinski Girland, najpoznatiji, Santa Baby. Govorila je četiri jezika, ali bi mogao pjevati u sedam.

load...

Privatno, Kitt borila da se izjednače s njom pozornici persona. "Ne mislim da sam ikad razmišljao o tome kao ja", rekla je ona. "Ne mogu ići u biti Eartha Kitt jednom imam make-up i perike i trepavice... Lik u fairyland. '

Kako joj slava rasla, Eartha Kitt je postao magnet za bogate bijele muškarce. Charlie Revson, osnivač Revlon, čak i stvorio ruž (vatre i leda) u njenu čast. Njene odnose ju je meta zlostavljanja, što ju je razljutio. Crni glumci Sidney Poitier i Harry Belafonte imali bele devojke, ali oni nisu bili kritikovani za to. 'Ljudi bi rekli: "Zašto se nisi udala za crnca?" A ja bih odgovorio: "Zato što je belkinjama ih imali!", "Ona je kasnije izjavio. 26 god, upoznala je Arthur Loew Jr, holivudski utakmice - njegove dede osnovan MGM i Paramount, on je od Debbie Reynolds i Janet Leigh, a njegov najbolji prijatelj bio je James Dean. Loew je želio da se oženi Kitt, ali njegova porodica je užasnut. "Njegova majka je rekla:" Ja ću ga upucati u nogu prije nego što je ženi tamnoputi žena "," Kit kasnije požalio.

1959. Godine, prijatelji njenog predstavio agent za nekretnine Bill McDonald, i bijele. Vjenčali su se maja 1960. Godine, a njihova kćerka Kitt je rođen u studenom 1961. Majčinstvo je imao veliki uticaj na zvezde. "Ona me je dovela nešto što sam uvijek nedostajalo: Serenity", rekao je Kit. 'Ona će biti odrastao sa svim ljubavi i naklonosti da svi moraju, a koje nikad nisam imala.' Brak posrnuo, međutim, i 1964. Godine razvela McDonald na osnovu mentalne okrutnosti. 'Moj suprug je uspješan čovjek, ali jednostavno nije svetovne dovoljno za mene ", rekla je ona. Za Kitt, što svetovne značilo imaju razumijevanja pitanja koja utiču na društvo i pokušavaju da ih riješe. Godine 1966., osnovala je Kittsville omladinska fondacija za siromašnoj djeci u LA-u, ali i podržao inicijativu zajednice Washington koji je pomogao mladih kloni se nevolja. U ovoj fazi je bila glavna zvijezda, sa filmovima kao što su St Louis Blues, glumeći Nat King Cole, podižući njen profil. 1967. Godine, ona je udario u karijeri, naslijedivši Julie Newmar kao Catwoman u Batmanu. Uz Star Trekactress Nichelle Nichols, ona je bila jedna od prvih afroameričkih žena da osigura glavnu ulogu na televiziji da joj nije prikazuju kao neko sluga.

Ali njen otvoreni duh joj je sletio u nevolji. 1968. Godine, bila je pozvan na ručak u Bijeloj kući s 'Lady Bird' Johnson. Amerika je bila u previranju zbog Vijetnamskog rata i Kit, koji je za razliku, je strastveni govor, govoreći, "Ti poslati najbolji ove zemlje off koji se snima i osakaćeno." Prva dama je dovedena do suza - i reakcija je bila brutalna. Kitt izgubio unosan posao, i CIA sastavila dosije na nju. Ali ona je bila kaje. 'Godinama sam išao zajedno sa idejom da zabavljača ne treba da budu uključeni u politiku ", rekla je ona. '[Ali] shvatam zbog naših kontakt sa javnošću moramo da progovore, da bi oni koji su odgovorni više svjesni onoga što se događa u kojima možda ne mogu vidjeti. "

I dalje popularna u Velikoj Britaniji, Eartha Kitt se preselio u London, ali i po Evropi i Južnoj Africi. Na kraju su nam opet zagrejana na nju, a ona se vratila na Broadway u 1978. Godine, kada je imenovan za svoju prvu nagradu Tony za mjuzikl Timbuktu! Ona je također pozvan da se vrati u Bijelu Houseby predsjednik Jimmy Carter. Narednoj deceniji videla potez u disko arenu sa pjesmom Where Is My Man? Stekla veliki gej sljedeće, i uzvratio davanjem prednosti za HIV / AIDS organizacije i podrške bračne jednakosti. Dodala je i UNICEF-a u njoj spisak dobrotvorne svrhe.

'[Njen] je priča o jednom od najvećih jednine žena njenih godina: crni američki zabavljač koji nikada ne bi dozvolio sebi da bude sveden na rasnoj stereotip, koji je uvek insistirao na nju individualnost ", kaže John L Williams u Americi ljubavnica : The Life i vremena Eartha Kitt. Beyoncé je u međuvremenu joj je feministička ikona za novu generaciju uzorkovanjem 1982. Intervju - u kojoj Kitt zajedljivo odbacuje prijedlog da treba kompromis za čovjeka - tokom live nastupima.

Eartha Kitt je postao bolestan od raka debelog crijeva 2006. Godine, a umro je dvije godine kasnije, 25. Decembra. Ali njena kćerka sažeo nastavlja utjecaj majčine kad je rekla: "Možda je došao na ovaj svijet pripada ništa i nikoga, ali to nije kako ju je ostavila."

load...

Povezane vijesti


Post Zabava

18 inspirativnih citata Badassovih ženskih olimpijaca

Post Zabava

Snažna izložba žena: Sve što treba da znate

Post Zabava

4 Indijski parovi koji nam pružaju ozbiljnu vezu

Post Zabava

Ovo se zaista dogodilo na crvenom tepihu BAFTA

Post Zabava

Udala sam se kada imam 23 godine i imam dvoje dece za 27 godina

Post Zabava

Winona ryder na stranim stvarima i zašto je sretna što je u četrdesetoj godini

Post Zabava

Justin Theroux je upravo otvorio svoj brak sa Dženifer Aniston

Post Zabava

Zaboravi šta misliš da znaš kako će Kersi umreti u igri tona

Post Zabava

Bbc-ovi vrhunski zaradnici su otkriveni i postoji ogromna razlika između rodnih plata

Post Zabava

Kada nema konteksta za GBBO, to se dešava

Post Zabava

Daenerys lista Admirersa je van kontrole u igri sezone 7

Post Zabava

Evo zašto formula 1 više nije čovekov svet