Seksizam - je reč koja pomaže nejednakost polova na radnom mestu? | BA.polkadotsinthecountry.com

Seksizam - je reč koja pomaže nejednakost polova na radnom mestu?

Seksizam - je reč koja pomaže nejednakost polova na radnom mestu?

Ikada bio je zahvalio za "pomoć"?

Ako ste mogli eliminirati jednu riječ iz kulture radnog mjesta, šta bi to bilo? A riječ koju odmah stavlja muškog radnika na vrhunski nivo na to žena, možda? Riječ koja diskretno podstiče rodne diskriminacije i nejednakosti svaki put kada se koristi? Naravno, mi bismo zabraniti tu riječ previše!

Ali, da li bi ikada pomislili da riječ bi bila tako naizgled ljupka, 'pomoć'?

U komadu napisan za Quartz, novinar Lauren Alix Brown analizira težinu riječi na radnom mjestu, kao i način na koji se koristi.

Ikada primetili kako kolega možda će vam zahvaliti za 'pomaže', dajući muškog kolegu mig za njegov "rad" na istom projektu? Ikada je zatraženo da 'pomoći' riješiti poslove vezane problem, dok je muški kolega je pitao za svoju 'misli' o tom pitanju?

load...

Ah semantike, ti prepreden.

Da, "pomoć" je jedna od onih riječi koje vjerojatno neka klizi po, bez čitanja previše u to. Ali na bliže inspekcije, način na koji riječ se redovno koristi da se odnosi na rad žena, a daleko manje često na rad ljudi, je i izvanredan i vrlo štetno.

U svom komadu, Brown se odnosi na Adama Granta i Sheryl Sandberg rasprava, predstavljena u New York Times, kako uspješne, profesionalne žene često završiti radi kancelarija kućne poslove.

"Ovo je tužan stvarnost u radnim mjestima širom svijeta: Žene pomoći više, ali imaju manje koristi od toga", pišu oni. "U skladu s duboko održan rodnih stereotipa, očekujemo muškarce da budu ambiciozni i usmjeren na rezultate, a žene će biti njegovanje i komunalnog.

load...

"Kada čovjek nudi da pomogne, on tuš smo s pohvalama i nagradama. Ali kada žena pomaže, osećamo manje zadužene. Ona je komunalni, zar ne? Ona želi da bude timski igrač.

"Obrnuto je također istina. Kada žena odbije da pomogne kolegi, ljudi kao ona sve manje i njena karijera pati. Ali kad čovjek kaže ne, on se ne suočava zazor. Čovjek koji ne pomaže je 'zauzet'; žena je 'sebičan'. "

Par je također navode studycarried od strane New York University psiholog Madeline Heilman, koji je utvrdio da nakon što je kolega identična pomoći da se pripreme za veliki sastanak, muški i ženski članovi ekipe su vrlo različito vrednovati. Član muške ekipe, bio je znatno češće se preporučiti za promocije, važne projekte, podiže i bonuse kao rezultat njegovog pomaže. Žena je, međutim, dobio je isti rejting kao čovjek koji je odlučio da ne pomogne na sve.

Go figure.

Briljantno sumirao Soraya Chemaly, također piše za Quartz, sve ove opservacije naglašavaju vrlo realan problem sa riječi 'pomoć': "Poruka to vrijeme i rad žena je sama po sebi manje vredniji od njihovih muških vršnjaka" je sistemski jedan. To se ne završava poslove. "

Dakle, mi ćemo vas opet pitati. Ako bi eliminirati jedan rad iz kulture radnog mjesta, šta bi to bilo?

Povezane vijesti


Post Novosti

Cartier queens cup: Najslavniji gosti na događaju

Post Novosti

Muškarci u Iranu nose hijabove da protestvuju protiv ženskih kodova skromnosti

Post Novosti

Leonardo DiCaprio se bavi? Hajde da se vratimo na mnoge ljubavi Lea

Post Novosti

Zašto ću marširati u Vašingtonu za žene?

Post Novosti

Gde kupiti novu liniju odijevanja Alexe Chung

Post Novosti

Priča o audiciji Emmy Rossum bikini je noćna mora glumaca

Post Novosti

Dolce i Gabbana AW16 modne revije

Post Novosti

Zayn Malik gigi hasid jastuk govori video novu pesmu

Post Novosti

7 PH balansiranje savjeta za besprekornu kožu

Post Novosti

Mišel Obam otkriva kako se Malija bavi zahtevima samih na harvardu

Post Novosti

Istina o rasizmu u muzičkoj industriji

Post Novosti

George Clooney govori elenu kako je predložio amalu