Akt o abortusu je 50 godina ove godine, ali još uvek imamo posla | BA.polkadotsinthecountry.com

Akt o abortusu je 50 godina ove godine, ali još uvek imamo posla

Akt o abortusu je 50 godina ove godine, ali još uvek imamo posla

Nakon 50. Godišnjice Abortus Zakona prošlog mjeseca 1967. Godine, i dalje imamo dug put u borbi za žene imaju slobodu izbora kada je u pitanju abortusa, kaže Hannah Little i Cara Sanquest iz Pobačaj prava u Londonu-irski kampanja

'Bilo je nedavno 50. Godišnjicu Abortus Zakona iz 1967. Godine, a danas ima cijeli generacije žena u Velikoj Britaniji koji su imali pristup besplatan, siguran abortusa. Za mnoge žene i djevojke, oni će se ne sećam vremena kada osjećao žena prisiljena na obavljanje opasne Backstreet abortusa, ili su izvukli pred sudovima za nešto što mainstream društvo sada smatra fer zdravstvene zaštite.

Promjene koje zakonodavstvo 1967 dovela su bili ogromni. Kroz to, žene su dobile veću tjelesnu autonomiju i seizmičke društvene pomak dogodio u priznavanju da su žene, a žene same, treba da imaju choiceto rade ono što žele sa svojim tijelima.

Međutim, kako se približavamo pedeset godina prekretnica, važno je imati na umu da bitka abortus prava je daleko od potpuno osvojio. Iako je Sjeverna Irska je dio Ujedinjenog Kraljevstva, Zakon Abortus se ne primjenjuje tamo i završeci i dalje krivično djelo za koje je kazna doživotnog zatvora. Nedavno, stvar je postala sve hitnija kao u posljednjih nekoliko godina policija je počela slamanja na žene i djevojke optužio za kršenje zabrane abortusa.

load...

U aprilu prošle godine, mlada žena je uhapšen zbog sumnje da je abortus, nakon što je izvela jedan na sebe u svom Belfast kuće, koristeći pilule kupio online. Ona je priznao krivicu i dobio uslovnu kaznu. Još jedna žena je trenutno čeka suđenje, optužen da je pomagao joj je 15-godišnju kćer da ilegalni pobačaj u Sjevernoj Irskoj.

U društvima u kojima je abortus ilegalan, pitanje postaje ne samo o reproduktivnim pravima, ali šire pitanje kako su žene i djevojke tretirati. To procuri u širi društveni problem pri čemu se od žena očekuje da se osjećaju sram i prihvate vladine kontrolu nad svojim tijelima. Uskraćivanje tjelesnih autonomija je odbijanje da prihvati ženama i djevojkama kao punopravni jednaki u društvu, kao ljude koji su racionalni bića sposobna donošenje teških i osobne odluke. Insistirajući na tome da žene putuju u drugu zemlju za zdravstvo, ili obavljaju potencijalno opasne zahvate na sebi kod kuće, je negiranje ljudskih prava. Društvo koje odbija da dozvoli ženama i djevojkama autonomiju i izbor je društvo u kojem nikada ne možemo biti istinski slobodni. "

load...

Iako ima još dosta posla kada je u pitanju pravo na abortus, postoje jasni znaci mi definitivno napredujemo. Glasanje za 'tampon zone' za sprečavanje pro-life aktivisti iz protestuju oko neke Ealing klinici za abortuse prošlog mjeseca osjetio kao mala pobjeda.

I jučer su, poslije istraživanja svojih šesnaest hiljada članova sastoji se od GPS, medicinske sestre, primalje i stručnjaci otkrili su "pretežno" u korist, Fakultet za seksualno i reproduktivno zdravlje apelovao za dekriminalizaciju abortusa u Velikoj Britaniji.

Do današnjeg dana, abortus je tehnički krivično djelo u Velikoj Britaniji, pod djela protiv osobe Zakona 1861. To je dozvoljeno samo pod 1967. Pobačaj Zakona izuzeća i, za razliku od bilo koje druge medicinske procedure, to zahtijeva saglasnost dva doktora.

Ovakav razvoj orijentir ne samo da gura da abortus pravne - to će također tražiti da žene mogu uzeti svoje abortus lijekove (mifepriston, a zatim misoprostolom) kod kuće, što znači da će se ni jedna žena ne treba da uzimaju pilulu u klinici prije odlaska kroz inducirana pobačaja na njihovom putu kući nikada. U FSRH podržati i pružanje 'savjet o kontracepciji, informacije i briga za sve žene koje to žele "u abortus klinikama.

Ovo glasanje se bavi abortus kao čisto medicinski stvar, i priznaje da je zakon abortus je zastario i jednostavno više ne odgovara svojoj svrsi. To svakako predstavlja veliki korak ka što više žena puna agencija nad svojim tijelima i svoju budućnost.

Povezane vijesti


Post Mišljenje

Posle poslije radnje: Da li treba da preispitamo kulturu kulture na poslu?

Post Mišljenje

Kada ste jedna od britanskih žena u boji, gde možete da zovete kući?

Post Mišljenje

Kako ste rekli Ne da biste bili djeveruša?

Post Mišljenje

Jacob rees-mogg: Abortus je pogrešan čak iu slučaju silovanja

Post Mišljenje

Tri žene na svojim sestrama, supružnost i prijateljstvo

Post Mišljenje

5 studija koje će vas učiniti boljim za život

Post Mišljenje

Brexit: Sve što trebate znati

Post Mišljenje

Umoran sam od nadanjajući se bolje za žene u politici. Vreme je za akciju

Post Mišljenje

Moje iskustvo u razvoju dece još uvek me proganja kao odraslu osobu

Post Mišljenje

Stop 2018: Kako je Chlöe izložio seksualno uznemiravanje u muzičkoj industriji

Post Mišljenje

Olivia wilde: Dan sindroma dole

Post Mišljenje

Evo zašto svi treba da koristimo # kalloutracizam