Upoznajte bele kacige: sirijski volonteri svakodnevno rizikuju svoje živote | BA.polkadotsinthecountry.com

Upoznajte bele kacige: sirijski volonteri svakodnevno rizikuju svoje živote

Upoznajte bele kacige: sirijski volonteri svakodnevno rizikuju svoje živote

Sirija je upletena u krvavom sukobu šest godina s više od 400.000 civila i milijune raseljenih tokom rata. Marie Claire ispunjava dvije žene na liniji fronta.

Intervjua Hilal Seven & Rosie Benson

Usred svih smrti i razaranja u Siriji, postoji jedna organizacija koja postoji samo da zaštiti civile. Oni sebe nazivaju Bijele Helmetsand oni čine više od 3.000 volontera, od kojih je 100 žena. Prije rata su bili u normalnim civilne poslove - nastavnici, pekara i krojači. Sada, oni specijalizirati u spašavanju života, svaki dan.

Gardenija, 33, je studirala engleski jezik u Damasku kada je izbio rat. Ona pridružio mrežu humanitarnih volontera koja je prešla između režima i opozicije područja kako bi pomogli ljudima - svaki put rizikujući hapšenja. Sada je puno radno vrijeme volonter sa Belom kacige. 'Kada bombe štrajk, većina žrtava gube odjeća ", kaže ona. "Jedan od naših uloga je da zadrži dostojanstvo ljudskog bića. ' Obuku i prostire se na babica: "Čak u ratnoj zoni, život ide dalje. Žene su i dalje imaju bebe, i ne postoje doktori da im pomognemo -. Neko mora '

load...

Manal, 45, bio računovođa u svom prethodnom životu. Ona volontira kao bijela kaciga u Daraa, mjestu anti-Asada grafite po tinejdžera u 2011. Godini, što se često kaže da je izazvala sirijske revolucije. 'Sve je medicinsko osoblje i doktori u Siriji su ili ranjen, poginuo, u pritvoru ili su morali pobjeći: Daraa je od pretrpjela opsade i teške vazdušne napade. Neko je morao da premoste taj jaz i djelovati kako bi zaštitili civile, tako da smo morali to učiniti. '

The White Kacige su spasili više od 85.000 ljudi, od izbijanja rata. Njihov rad je dovelo do nominacije za Nobelovu nagradu za mir 2018. Godine istoimeni Netflix dokumentarac o njima dobio nagradu za najbolji dokumentarni kratki na ovogodišnjem Oskara. (George Clooney je rekao da je u pregovorima da se napravi dugometražni film verzija).

load...

The White Kacige će spasiti bilo koga, bez obzira na kojoj strani su na. Oni vjeruju da svaka osoba u Siriji je žrtva rata. Ipak, spašavajući ljude redovno stavili svoje živote u opasnost - volonteri kopaju rukama da pomognu slobodni ljudi iz ruševina, a tu je uvijek opasnost od "dvostrukog prisluškivanja '(ponovljeno štrajkovi) na istoj lokaciji. Više od 160 volontera su ubijeni tokom operacije spašavanja i još mnogo ranjeno.

Kako se osjećaju, rizikujući svoje živote na dnevnoj bazi?

'Živimo u ratnoj zoni,' Manal nam govori. "Mi rizikuju svoje živote da li ćemo odabrati da spasi ljude ili ne -., Tako da je bolje da se pomogne ljudima '

'Sirijci su izloženi smrti na dnevnoj bazi, "Gardenia dodaje. 'To je neselektivno bombardovanje - vi ste u opasnosti samo biti u vašem domu. "

The White Kacige su podržani od strane mješavina međunarodnih vladinih i privatnih fondova, uključujući i Jo Coxfoundation - krajem MP je bio prvak organizacije tokom svoje karijere.

Novih volontera prvi pohađaju treninge u bilo Turskoj ili Siriji, gdje su se upoznali sa tehnikama "urbane traganja i spašavanja. Oni su također obučeni da se bave traume povreda i uklanjanje NUS-a (neeksplodiranih sredstava). Pored toga, oni provesti hitne sahranjivanja, popravak cesta, i daju upozorenja i savjete civila.

Ipak, kao i sve ovo, ženski Bela Kacige pomažu promijeniti percepciju žena u svojoj zemlji. 'Samo tako što dio civilne zaštite, to pokazuje ono što žene mogu učiniti ", kaže Manal. "Ako žene mogu suočiti toga, oni mogu da se suoče ništa. Ispostavilo ulogu žena iz žrtvu nekome sa snagom. "

Međutim, čak i sa svojim intenzivnu obuku, oni i dalje mogu pronaći sebe iz njihovih dubina.

'Bomba je pala u blizini moje kuće, a ja nisam imao moju opremu sa mnom. " kaže Manal. "Bio sam sa svojom porodicom u to vrijeme. Pogledao sam van i vidio sam da je moj susjed je ležao na ulici - teško ranjen. Požurio sam i pokušao da zaustavi krvarenje. Vrištala sam za pomoć, ali niko me ne bi mogao čuti - svi timovi odbrane su razbacane, odgovarajući na različite napade. Nastavio sam razgovor sa moj komšija, tražeći od njega da ostane svestan. Konačno auto je došao i prebačen nas u bolnicu. Tek kada sam se vratio kući shvatio sam moja jedina-godišnjeg nećaka, koji sam držao u rukama, kada je pala bomba, je također bio ranjen - sam je držao, a ja nisam ni vidio da je ona bila krvarenje. "

Srećom, oba Manal nećaka i susjeda preživio napad, ali ima mnogo onih koji nisu, i neće, ako se rat nastavlja.

'Nema međunarodne volje da se okonča ovaj rat ", kaže Manal,' svakodnevni gubimo prijatelje, komšije i voljene. '

Gardenije klima glavom, 'Mi ne želimo da se povuče ljude ispod ruševina više.'

Možete donirati u Bijelu Kacige ovdje

load...

Povezane vijesti


Post Izveštaji

Obama protiv truda: inauguracije u brojevima

Post Izveštaji

Univerzitetska kultura silovanja - šokantna istina iza seksualnih zločina u kampusu

Post Izveštaji

Upoznajte krstaša za izbor koji menja život žena

Post Izveštaji

Kako smanjenje vlade utiče na žene koje žive

Post Izveštaji

To se događa: Kampanja silovanja brokera od strane Yane mazurkevič

Post Izveštaji

Zašto protestne olimpijske igre ove žene ne bi trebalo da budu neprimećene

Post Izveštaji

Kako se izvinjavati i misliti - na osnovu ovih epskih izvinjava ne uspeva

Post Izveštaji

Unutar nove bande koja ponovo izmišlja devojčicu

Post Izveštaji

Amber amour: Zašto sam postavio svoje silovanje

Post Izveštaji

Unutar Iračke scene noćnog kluba

Post Izveštaji

Pridružite se našoj #Sharethelight kampanji za edukaciju i osnaživanje žena

Post Izveštaji

# afterseptember11: Iskustva rasizma i islamofobije nakon 9-11