Stalking: Šta morate da znate da biste bili sigurni | BA.polkadotsinthecountry.com

Stalking: Šta morate da znate da biste bili sigurni

Stalking: Šta morate da znate da biste bili sigurni

Nove narudžbe će se uspostaviti za bolju zaštitu

Najavljeno je danas da će novi nalog za zaštitu uhođenja se uspostaviti kako bi se bolje i efikasnije, zaštitu žrtava. Kada Lily Allen progovorio o svom iskustvu na ruku uhoda ranije ove godine, ona je govorio o tome kako je osetila policija joj nije uspjelo.

Ovaj novi poredak ćete osumnjičenih zabranjen odlazak u blizini žrtve ili kontaktirati ih online iz najranijoj mogućoj fazi. Ako osumnjičeni prekrši ovo, to će se smatrati krivično djelo kazna do pet godina zatvora.

To znači da će bilo ko biti zaštićen, čak i ako žrtva ne bilo koji oblik odnosa sa svojim stalker, a to će i ohrabriti policija prepoznati proganja od samog prvi oblik.

load...

9. Juna, napisali smo... 

Počelo je sa tekstualnu poruku, ali pjevačica Lily Allen, završilo sa pauzom-u da je obiteljska kuća u sred noći u kojoj je spavala sa svojom dvoje male djece.

Pjevačica je konačno slomila tišinu 'policija grešaka' da je odvede žalbe ozbiljno, kao i čista psihološki teror proganja za 7 godina, od strane stranac Alex Gray, koji ju je bombardovani sa nasilnim porukama, prijetio da će je ubosti u lice , a njen zasjede u javnosti. Njegova iskustvo koje ju kaže ostavila promijenjenim osoba, tako uplašeni i izoliran da se plašio da napusti kuću.

Ali uhođenja je daleko od osoba-driven kriminala.

load...

Hiljade normalnih žena širom Velike Britanije su plen progoniteljima, dok su pritužbe na njihov tretman u rukama policije su, nažalost, dio poznate obrazac događaja.

Čak i sada, Reading-based 44 godina Lucy Pearson ne može pomoći gledajući provizorno iz nje prozor spavaće sobe svako jutro kad se probudi. Dio njenog je i dalje uvjeren da će biti tamo, stoji u njegovom uobičajenom mestu ispred njene kuće; njegov visok, atletski okvir, obrijanih glava i zapuštenog trenerka dna bolesno poznato.

Nekoliko puta tjedno za dvije godine, stranac, bio ispred Lucy kuće kada se probudila, ili čekaju u parku dok je hodala na posao. Ponekad je lutao izvan prodavnicu u kojoj je radila, rugali joj je sa svojom tiha prisutnost; češće, vikao je zlostavljanje dok je pratio njene kuće noću.

Glas mu je bio na kraju telefona, ispunjen maliciozni užitak kao što je pitanje da li će njena kćerka ima brata ili sestru, ispričao detalje o njenom životu nije trebalo da zna - kao što je rodila nećaka - ili se smejao dok ga je molila da ih ostavi na miru. Većina zastrašujuće od svega, njegovo lice povremeno pojavljuju pritisne protiv prozor u dnevnoj sobi kad Lucy i njena ćerka tinejdžerka Katie su gledanje televizije zajedno noću.

"On dominira svaki aspekt mog života", kaže Lucy, psihološkog mučenja ona patila, koji polako presušile njeno samopouzdanje i slobodu. "Gdje god sam bio, uvijek sam bio na rubu, očekujući da se pojavi i pitajući se šta bi mogao učiniti da meni ili mojoj kćeri. Kad god ugleda njegovo lice na ulici, osjetio sam to grozno osjećaj straha i straha dižu u meni. Bio sam potpuno skamenjeni. "

U novembru 2016. Godine, uhođenje postao određeni prekršaj u Engleskoj i Velsu, po prvi put nakon kampanju predvodi Laura Richards, a krivično-ponašanje analitičar koji je ranije radio u jedinici Metropolitan policije prevenciju ubistva. Novo zakonodavstvo je policiji moć da hapsi i goni uhode za psihološku štetu svoje ponašanje izaziva svoje žrtve, vjeruje da je čak jedna od pet žena u Velikoj Britaniji.

Ipak, s obzirom da je veliki korak naprijed, pravosudni sistem je napravljen samo mali koraci beba. U 2017 - 2018, bilo je 743 uhođenje gonjenja, ali brojevi su dio onih u Škotskoj, gdje uhođenje je zločin od 2010. Policija je samo u obavezi da završe online obuku 20-ak minuta na novom uhođenje zakona i kako se nositi slučajeva. The Crown tužilaštvo i dalje preferira za punjenje takve incidente su uznemiravanje, kriminalne štete ili zlonamjerne komunikacije, a ne proganja, što često omogućava uhode da pobjegne sa novčanom kaznom ili uvjetnu osudu.

Richards je sada izvršni direktor Paladin, nacionalne službe za zastupanje osnovana 2017. Godine da pruži podršku i informacije za uhođenje žrtve, kao i rad s policijom, sudije i sudije za reformu obuke. Ona smatra ukorijenjene stavove prema uhođenja dokazuju prepreka za promjenu. 'Stalkers kradu živote, ali često slučajeva daju nizak prioritet pravosudnog sistema ", kaže ona. "U najtežim slučajevima, žrtve mogu završiti dead.'The činjenicu većina nas sada žive toliko naših života online znači uhođenje postaje još prisutnije, sa počiniocima stalno pronalaženje novih načina da prati i maltretira svoje žrtve. Za malu naknadu, uhode sada mogu preuzeti softver koji im omogućava da prate pokrete svoje žrtve, čitaju e-mailove i socijalno medija poruke, ili otključati svoje web kamere.

Richards savjetuje, "Svi moramo biti mnogo oprezniji u vezi s informacijama o nama dostupna na internetu. Google sebe redovno da vidi šta je tamo o tebi. 192 site ima adrese većine ljudi, ali možete tražiti da se ukloni iz ovoga. " Također možete napraviti svoj broj telefona ex-directory.She savjetuje pažljivo koriste društvene mreže. 'Nemojte postavljati gdje ideš, samo gdje you'vebeen. Koristite jake lozinke. Ako primate prijeteće poruke, da ih prijave, kako bi se administrator sajta i policiji. "

Ključno je da se brzo djelovati. Većina uhođenja žrtve čekati zapanjujućih 100 incidenata prije nego se obrate policiji i Lucy slijede taj obrazac. Njen stalker je započeo svoju kampanju muka nakon opazi peške kroz mali uličicu jednog dana. 'Otrčao je do mene, zgrabio mene i rekao mi da sam lepa ", kaže ona. 'On je bio prisustvo zastrašivanja; visok, sa ljutitim izrazom. Uspio sam da pobjegne, ali to je bio samo početak. "

Telefonskim pozivima je prvo na Lucy fiksne ali i uznemirujuće, mobilni svoje kćeri. Onda je došao nastupa u njihovoj kući i na ulici. 'To je kao igra za njega. Uživao je što ste me primili u strahu ", kaže ona. 'Nije nam ništa, ali on je uvijek bio tu. Moja kćerka Katie počeo pate napada panike, i morala sam uzeti antidepresive. Noću, ja bih lagao slušam svaki šum. '

Ona smatra da je izneverila loše strane policije. 'Rekli su mi da ne postoji ništa što bi mogao učiniti, osim ako sam znao identitet stalker ili njegov broj, ali ga je blokirao. Savjetovali su nas da pokušamo da se njegova fotografija, i na kraju Katie uspio jedan na svog mobilnog u parku. Ja sam ljut smo bili u toj poziciji -. To je bilo tako opasno, ali smo bili očajni '

Kada je policija vidjela na fotografiji, oni su ga prepoznali kao čovjeka koji je već bio predmet naloga za prevenciju seksualnih delikata, kao rezultat njegovih ranijih uznemiravanje druge žene. On je priveden u skladu sa Zakonom o mentalnom zdravlju u avgust 2018, ali do tada, kao i mnoge druge žrtve, Lucy su bili prisiljeni da seliti da mu pobjegne.

'Mi ne znamo kada će biti pušten, a da li će uspeti da nas ", kaže ona. 'Iako smo napustili čitav naš život iza sebe, ne osjećam da smo sigurni. Policija je ponudila da nam pošaljete na utočište, ali ja samo očajnički želim normalan life.'One od centralnih ciljeva za Paladin radi na tome da prebaci odgovornost za ponašanje u proganjanje predmeta iz žrtve stalkera. Oni se pozivaju na unutrašnjih poslova Theresa May, uvesti 'registra, slično kao seksualne prestupnike "serijski stalkeri registar, tako da počinioci - koji često stabljike jedna žrtva za drugim - mogu se pratiti, pod nadzorom i uspjeli baš kao i seksualnih prestupnika. Peticiju je već privukao više od 120.000 potpisa, a prijedlog se raspravljalo u Domu lordova u oktobru prošle godine.

Organizacija je također u neposrednoj blizini postizanju uspjeha za svoje kampanje za jačanje zakona o nasilje u porodici, koja se često vezan s Stalking - mnogi uhode su bivši partneri, a češće od stranaca da fizički naškoditi svoje žrtve, sa jednom u dva ko napraviti prijetnju djeluje na njega. Trenutno, CPS fokusira na suđenja za jedan uvredljiv događaj, ali Paladin želi kriminalizirati obrazac prisile kontrolinga, nadmena i ponižavajuće ponašanje da su žrtve žive na osnovi dana u dan.

'Oba ova kampanja o slanju poruke da uvredljiv i kontrolni ponašanje neće biti tolerisano ", kaže Richards. Kampanje su podržani od strane porodica žrtava, uključujući Hollie Gazzard, 20-godišnji frizer čiji slučaj pogodio naslove u februaru prošle godine, kada je njen bivši, Asher Maslin, 22, ušao u salon, gdje je radila i izbola do smrti. Ona bi prekinuo odnose u januaru, ali Maslin počeo proganjao ju je uvredljiv pozive i tekstove prijeti nasiljem.

Hollie ga je prijavila policiji, ali Maslin nije uhapšen. Nakon njenog ubistva, istraga je pokrenuta u odgovoru policije. Na žalost, jer Maslin bio bivši, te Hollie oko nije uoče ozbiljnost situacije ili pogledajte njegove postupke kao uhođenje. Hollie otac, Nick, kaže: "Gledajući unatrag, da smo znali znakova i kako se nositi trojanski situaciju, mogli smo imali drugačiji ishod."

Dr Nicola Graham-Kevan, vodeći psiholog iz University of Central Lancashire i ekspert u nasilnim odnosima, kaže Maslin nesposobnost da se nosi sa Hollie odbacivanje je tipično za one koji stabljika svog bivšeg partnera. 'Često se uklapa u profil onih koji su imali teško rano vezama, možda sa roditeljima koji ih zanemaruju ili su emocionalno nedostupni. Oni su napustili sa problemima attachment ", kaže ona. "Zbog svoje nesigurnosti, oni se oslanjaju na druge za svoje samopoštovanje. Kada ih je osoba koju smo se oslanjali na odbacuje, ne mogu pustiti u prilogu jer su toliko zavisni od njega. Oni također smatraju da je teško da upravljaju svojim nevolji. Okreću se progoni kao način za održavanje komunikacije. Oni misle da bilo koji oblik kontakta je bolje nego ništa. '

Alison Hewitt, ove osobine su previše prepoznatljiv. GP je bivši dečko, Al Amin Dhalla joj izloženi užasnim kampanju uznemiravanja nakon što je završio svoju vezu u decembru 2010. Godine Alison, sada 39, dobila bezbroj tekstova, pozive i e-mailove iz Dhalla, kanadski rođen finansijskog revizora, moleći joj da preispita. U martu 2011. Godine, kada je uhapšen nakon što je posebno zastrašujuće susreta na Alison stanu u Brightonu je, i dobio zabranu prilaska zabrani mu kontaktira ona ili njena porodica. Međutim, sljedećeg mjeseca, policija ju je obavestio su ga uhapsili nakon pronalaženje njega ispalili zalihu oružja - uključujući i pištolj samostrel, vazdušnu pušku i zrak - na ciljeve u polju u Wiltshire. Nevjerovatno, on je oslobođen uz kauciju narednog dana.

"Bio sam šokiran da je bio pušten na slobodu, i jako uplašen, jer sam znao da će doći i pronaći mene", kaže Alison. "Proveo sam te noći ispod stola u svom stanu, jer sam mislio da će mi dati najbolju zaštitu ako je došao s samostrel. Dio mene želio da dođe, jer onda policija će ga uhapsiti. " Sutradan, rečeno joj je njena majka kod kuće su zapaljene, iako njena majka i očuh bili na odmoru. Alison i njena porodica su se preselili u sigurnu kuću, a Dhalla je te noći otkrio u bolnici u Haywards Heath, gdje je radila. U svom je unajmio automobil, policija je pronašla samostrel, veliki nož, kandža čekić, doktor trenerka i mapu sa osami mjesto označeno na to. U 2017. Godini, osuđen je na minimum od šest godina zatvora, ali za Alison nasleđe traume je bilo teško pobjeći.

'To je uticalo sve u mom životu. Bilo me je sramota da sam ga toliko pogrešno procijenio, što me dovelo do ugasiti i prestati ići. Sam mislio da je, kao nezavisna, jaka žena, mogao sam s njim sama. Nisam ni znao da mi je progonio - Mislio sam da je to samo loš raspada ", kaže ona. 'Nekad sam biti osoba samouveren, ali sam izgubio dosta samopouzdanja jer bih bio tako usitnjava po psihičko zlostavljanje. Imao sam flešbekove i anksioznost napada. Trebalo mi je dugo vremena da povratim svoj život. "

Uprkos sve veći opseg problema, Richards je optimističan. Paladin je savjetovao na 350 slučajeva u thepast godine, a poruka počinje za filtriranje kroz. 'Možda postoji dug put, ali mi definitivno vide pozitivne promjene ", kaže ona. "Mi ćemo se borim do uhođenja se uzima kao ozbiljno kao što treba da bude da spasi živote. '

Uhođenja, jesi li u opasnosti? Ako mislite da proganja, zapitajte se neka ključna pitanja, kaže Paladin je Laura Richards

- Jesi li uplašen? - Da li je bilo povijest zlostavljanja i / ili uhođenja / uznemiravanje? - Da li je vaša nekretnina vandalizirano -? Da li se osoba okrenula više od tri puta u sedmici - Jeste li pratili ili imate oni su radnice koje u vašoj blizini ili na radnom mjestu? - Jesu li pretili fizičkog ili seksualnog nasilja -? Jesu li maltretirali svojoj porodici, djeci, prijateljima ili kolegama? - Jesu li bili zloupotrebe alkohola ili droga - da li su se ponašali nasilno nekom drugom prilikom incident - postoji li povijest nasilja (fizičko i / ili psihičko) Ako ste odgovorili da na bilo koji od gore navedenih, zovi policiju, kao i Paladin za daljnje savjete o 020 7840 8960or posjetu paladinservice.co.uk?.

Držite sve dokaze, kao što su tekstovi, e-mailova ili poklona i voditi dnevnik snimanje svih incidenata i kako su napravili ti je.

load...

Povezane vijesti


Post Izveštaji

Nasilje nad ženama u Velikoj Britaniji upravo je dostiglo vrhunac svih vremena

Post Izveštaji

Uništena ambicijom? Iza Ivanka Trumpa i Jareda Kušnera

Post Izveštaji

Peglanje - šta je to? A ko to radi?

Post Izveštaji

Novi Bechdel testovi za filmove, muziku, TV, obrazovanje, biznis itd

Post Izveštaji

Ova izložba otkriva istinu o irskim zakonima o abortusu

Post Izveštaji

Zašto protestne olimpijske igre ove žene ne bi trebalo da budu neprimećene

Post Izveštaji

Diskriminacija u trudnoći na poslu - koje su vaše mogućnosti?

Post Izveštaji

Kako klimatske promjene stvaraju više djeteta

Post Izveštaji

Francuski predsjednički izbori 2018: Evo svega što trebate znati

Post Izveštaji

Usamljenost: kako se boriti u digitalnom dobu

Post Izveštaji

Godinu dana od napada Bataklan

Post Izveštaji

Pridruži se našoj kampanji #Delji da djevojke daju obrazovanje