Napad špijuna Salisbury-a - sve što trebate znati | BA.polkadotsinthecountry.com

Napad špijuna Salisbury-a - sve što trebate znati

Napad špijuna Salisbury-a - sve što trebate znati

Ko su Sergej i Julija Skripal? Ono što se stvarno dogodilo u živac agent napad Salisbury, a ko govori istinu?

Kada izvještajima se prvi put pojavio u pokušaj atentata na 66-godišnji Sergej Skripal i njegova 33-godišnja kći, Julija, u živac agent napad Salisbury u Salisbury 4. Marta, oni su se sastali sa stepenom nevjerici. Ko bi pomislio scenu koja je mogla biti pravo izvukao iz TV emisije poput bi McMafia igra u sred grada obično poznat po svojim šarmantnim katedrali, au neposrednoj blizini Stonehenge? Ali usred nevjerici tu je i osjećaj deja vu. Na kraju krajeva, to nije bio prvi put da je bivši ruski agent bili na meti britanske soil.As službenika u kotlu odijela lutali području samo bacanje kamena je od igralište u osnovi trgovačkog centra gdje je sada kritično bolesnog oca i kći nije pronađeno bez svesti na klupi, prije desetak dana, neki su je podsjetio na scene nakon trovanja bivšeg FSB Aleksandra Litvinenka po Itsu restoran u londonskom Piccadilly, u 2006.In nedavnih dana, tenzije su eskalirale između Britanije i Rusije s optužbama Pravi se na obje strane, a zabrinutost je porasla u odnosu na tekuće utjecaj napada nervnog plina na lokalnim stanovnicima i posjetiteljima koji su možda slučajno bili izloženi. Danas je situacija dostigla vrhunac kada PM Tereza Maymade izjavu rekavši da je Rusija "veoma vjerojatno" da budu odgovorni ne samo za napad na Skripals, ali o "neselektivno i neoprezno čin protiv Velike Britanije".Since tada, najavljeno je da su Skripals otrovan hemikalija koja je dio grupe bojnih otrova poznat kao Novichok, koji je razvijen od strane Sovjetskog Saveza u 1970-ih i 1980-ih. Britanski premijer je Rusija do ponoći u srijedu da odgovori na tvrdnje, ali je rok otišla nezadovoljena. Rusija je sada zahtjevan uzorak nervnog plina, i odbija da sarađuje sa upit Britaniji. Detektiv Sargeant Nick Bailey, policajac koji je pozlilo dok se odaziva na incident, nalazi se u teškoj, ali stabilno condition.So šta se stvarno dogodilo, a ko govori istinu? Ovdje je ono što znamo do sada, a ono što ne znamo.

Šta se desilo?

U nedjelju 4. Marta Sergei Skripal i njegova kćer Julija su se i oko u gradu Salisbury, dolaze u centru grada oko 13:30. U 14:30, par je otišao u Zizzi restoran za ručak prije odlaska u obližnju Mill Pub. Oni su pronađeni u nesvesti na klupi pored Avon igralište. U 04:15, član javnosti pod nazivom 999. Policija i hitna pomoć stigli i radio na nekoliko na licu mjesta.

load...

U 17:11, Julija je vazduha ga odvode u bolnicu, a Sergeja je odveden tamo cestom. U 20:20, službenici u zaštitna odela pregledao područje. CCTV blizini scenu snimljenu dvoje ljudi policija žele da razgovaraju sa. U 16:03, isti CCTV kamera zarobljeni Sergei čudno ponaša i Julija onesvijestio na klupi. Narednik Nick Bailey, policajac koji je pozlilo dok se odaziva na incident, nalazi se u teškoj, ali stabilnom stanju. Policija je saopštila da je 21 osoba je viđena na liječenje od incidenta. U Skripals je otrovan hemikalija koja je dio grupe bojnih otrova poznat kao Novichok, koji je razvijen od strane Sovjetskog Saveza u 1970-ih i 1980-ih. Rusija traži uzorak nervnog plina.

load...

Ko je to uradio?

Do teških izjava može se popodne proglašavajući ruska vlada vjerojatno da su bili odgovorni za napad, britanska vlada je uzimao pragmatičniji stav. Prošle sedmice, unutrašnjih poslova Amber Ruddchaired sastanak Odbora za hitne Cobra u to kako napreduje istraga o napadu na Skripal i njegova kćerka, Julija, i upozorio vlasti da održe "hladne glave". Odbor čuo da je 250 za borbu protiv terorizma policija je identifikovala više od 240 svjedoka i traže na više od 200 dokaza. Istog dana, ruske ambasade tweetovao: "Kakva slučajnost! Oba Litvinenka i Skripal radio za MI6. Berezovski i Perepilichny bili povezani sa UK posebne usluge. Detalji istrage svrstavaju iz razloga nacionalne sigurnosti ". Govoreći manje delikatno, izjavio je u utorak ministar vanjskih poslova Boris Johnson da je izgledalo kao da je incident bio" još jedan zločin u litaniju zločina koje možemo staviti na vratima Rusije ".

Bill Browder, poznati kritičar Vladimira Putina vlade, rekao je HuffPost UK: "Prvo teorija da će istražiti bi bila da je on bio žrtva Kremlja pod pokroviteljstvom atentata i ja bih pokrenuti sa tom teorijom dok nije dokazano suprotno. "On nije jedini koji tvrdi ovom slučaju ima jedan jasan osumnjičenog. Yuri Felshtinsky koautor 2001. Godine knjigu sa Litvinenko, bivši ruski agent koji je slavno otrovan u Londonu parceli koja službenu istragu kasnije zaključio je verovatno ovlasti Putina. On je rekao: "Trovanje je metoda izbora za FSB. U kontekstu ruske predsjedničke izbore to ima sve odlike jednog Putina atentata. On upozorava nikoga u FSB nikada da prebegne jer će biti proganjani i ubijani... Kao što je u ovom slučaju Sergej Skripal je bio pukovnik u FSB poput Aleksandra Litvinenka. FSB uvijek ubija dezertera kao lojalnost upozorenje svoje agente. "Međutim, ove tvrdnje su oštro negirao Moskva službenici koji ukazuju na to da pokušaji da se poveže pokušaj ubistva u Skripals 'u Kremlju hitmen su dio kampanje Velike Britanije demonizacije Rusiji. "To je čista propaganda, a čisti bičevanja-up histeričnih ispada i histerija", rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. A oni nisu jedini koji podižu svoje sumnje...

Honor Among Thieves

U međuvremenu, pišući za The Spectator, Misha Glenny, bivši savjetnik ruske vlade i autor McMafia, predložio je slučaj Skripal je malo verovatno da je bio hit Kremlja. "Mislimo da je špijun svopova kao temeljno i uvijek beskrupulozni, ali zapravo su pravila puta. Postoji protokol između dvije obavještajne agencije, neka vrsta časti među lopovima. To je razlog zašto je vrlo čudno vidjeti nekoga poput Skripal, na meti ovako.

I dok imamo neke forenzički dokazi - i pravilno posrednih dokaza - da je preuranjeno da optuži ruske vlade da je bio uključen "Umjesto toga, on je predložio i treća mogućnost, ne razlikuje se teme istražiti u svojoj knjizi, koja je nedavno adaptiran za. Hit BBC emisiji "to se čini da Skripal bio uključen u nešto: vjerovatno biti nešto veze s njegovim zaliha u trgovini - što je razmjena, kupovina i prodaja informacija.. A kada to uradite, ponekad raditi s beskrupuloznim privrednih subjekata, koji mogu biti na tamnoj strani ", zaključio je Glenny.

Izoliran slučaj?

Sergei Skripal nije prvi bivši ruski agent umre od trovanja na britanskom tlu. U 2006. Godini, Aleksandra Litvinenka - bivši oficir službe Rusije FSB sigurnost Je li otrovan polonijem po sushi bar Itsu u Piccadilly, uz službeni izvještaj ukazuje na atentat je izvršena dva ruski agenti sa "velika mogućnost" da su djelovali u ime FSB.Boris Berezovskog, u egzilu ruski oligarh i glavni kritičar Putina, pronađen je obješen u 2018. Godini u svom domu u Ascot, Berkshire. A mrtvozornik otvorenog verdict.Alexander Yurevich Perepilichny, 43-godišnji ruski biznismen i zviždača, umro je dok je trčanje u blizini Londona 2017. Godine nakon što je napustio Rusija tri godine ranije.

Kao što je ovaj kompleks slučaju nastavlja da otkriju, jedna stvar koja je jasno je da je ova priča je daleko od kraja.

Riječi Charlotte Philby

load...

Povezane vijesti


Post Izveštaji

Diskriminacija u trudnoći na poslu - koje su vaše mogućnosti?

Post Izveštaji

Ličnosti koje podržavaju londonski ženski marš na društvenim medijima

Post Izveštaji

#blackmonday vidi poljsku žensku kampanju da legalno održi abortus

Post Izveštaji

Moj seksualni napad na ruke čoveka sa kojim sam radio

Post Izveštaji

Intervju Marguerita Barankitse: Pobednik Aurora razgovara sa izbeglicama

Post Izveštaji

7 načina sprečavanja trgovine decom u Velikoj Britaniji danas

Post Izveštaji

Zašto je broj beskućnika u Božiću u porastu?

Post Izveštaji

Kako dobiti argument (od onih koji tvrde da žive)

Post Izveštaji

Četiri godine pucnjave od peščene kukice

Post Izveštaji

Rusija i bela kuća: Sve što znamo do sada

Post Izveštaji

Francuski predsjednički izbori 2018: Evo svega što trebate znati

Post Izveštaji

Usamljenost: kako se boriti u digitalnom dobu