Hijab u Iranu: Da li je povratak pomogao feminizmu? | BA.polkadotsinthecountry.com

Hijab u Iranu: Da li je povratak pomogao feminizmu?

Hijab u Iranu: Da li je povratak pomogao feminizmu?

To je nelogično - svi znamo izvršenja bilo koje vrste odjeće na ženama nije u redu i seksistički i nepravedno. Ali stručnjaci vjeruju slučaju Irana je složeniji.

Možda ste videli na vestima. Priče o ženama širom Irana odsekavši svoju kosu i oblači kao i muškarci, kako bi se lutaju ulicama slobodno - umjesto da se udario novčane kazne i kazne iz takozvanog 'moralnost policije "koji sprovodi nošenje hidžaba. Priče o djevojkama šunja u sportskim igrama za koje se pretpostavlja da su "samo za muškarce". Teheran na bazi modela postavljanje slika na društvenim mrežama sa svojim kosu. Kampanje za žene turiste da odbace marame i pustiti vlastite manes lete slobodi. Podrška za žene koje žele pobjeći nesretan brakova. Žene koje uzimaju rizik da dobiju nivo slobode koje ne bi trebalo da bude opasno na prvom mjestu.

Istovremeno, iranski žene postaju neke od najobrazovanijih u cijelom svijetu (prva žena koja je ikada dobila Nobelovu nagradu za mir je Shirin Ebadi, bivši sudija iz Hamadan). Slično tome, Rakhshan Bani-E'temad, Manijeh Hekmat i Tahmineh Milani su veoma uspješne režiseri - pokrivanje prava žena u svojim filmovima, i osvojivši brojne nagrade unutar i izvan Irana. Newsha Tavakolian je vodeći iranski fotograf, dokumentiranje ženske borbe u dubinu.

load...

Istorijski, to je zaista zanimljivo. Zajedničko vjerovanje je da su žene u Iranu su emancipovala tokom 1900-ih - žene su iznenada zabranjeno nošenje hidžaba u javnosti, i ko-edukativne škole izvršeno za svu djecu. Zatim, tokom Islamske revolucije 1979. Godine, sve je to napredak je poništiti - hidžab je ponovo sprovode, i škole su odvojeni, brisanje svih jednakosti koja je izrečena u proteklih 100 godina.

Ali sada akademici, kao što je iranski rođen Nina Ansary, vjeruju da zapravo, situacija je mnogo zanimljiviji od toga - i, u stvari, ponovnim sprovođenje hidžab, islamske revolucije je dovelo do izuzetno moćan feminističkog pokreta visoko- obrazovane žene u Iranu.

load...

Da, Ansary tvrdi da kada je zemlja sprovodi ko-edukativne škole u ranim 1900-ih, bilo je prebrzo - i značilo da su vjerske porodice odbio da šalju svoje kćeri u školu, pa čak u mnogim slučajevima ne bi pustiti ih ostaviti kuće zbog iznenadne zabrane hidžaba. Onda, kada je prešla pravila, sve žene i djevojke možda morao ponovo nositi hidžab, ali su iznenada moram da idem u školu po prvi put - i uticaj tog nivoa obrazovanja je nevjerovatno.

'Dok [islamske revolucije] rezultirala je preko noći transformaciji iranskog društva - uključujući i dubok gubitak prava žena - posljedice rata u Iraku (što je omogućilo ženama da obavljaju uloge van kuće) i single-seksualnog obrazovanja (što je omogućilo ruralnih i vjerske djevojke da idu u školu i da se razvijaju) proizveo pomak u rodnoj svijesti, 'objašnjava Ansary. 'Mlade žene koji su prethodno bili zatvoreni u svoje domove doživjela stupanj slobode i samoodređenja da će dokazati život mijenja za mnoge. "

'Bez obzira na opasne posljedice, iranski žene i dalje nastaviti sa svojim pravima ", dodaje Ansary. 'Bez obzira na prepreke za prava žena u domenima seksualnosti, akademske zajednice, slobodu govora, porodični život i zapošljavanje, žene (i muškarci) i dalje prkosi silama-to-biti u Iranu. "

Četiri Iranke što trebate znati o - ali vjerojatno još nisu

Masih Alinejad, 40

Novinar Alinejad živi u egzilu u Velikoj Britaniji nakon što je javno kritikovao iranske vlade. U 2017. Godini, ona je pokrenula Facebook stranici My Stealthy Freedom - podsticanje Iranke da postavite fotografije sebe bez hidžaba. Alinejad tvrdi ona nije protiv hidžab - ona jednostavno ne slaže sa svojim zakonskim izvršenje u Iranu, gdje žene koje ne nose u javnosti lice i dalje suočavaju hapšenja. U 2018. Godini, ona je dobila nagradu u Ženevi Summit Ženska prava.

Anosheh Ansari, 50

Prvi iranski žena, da se ikada u svemir, Ansary bio četvrti ikada samofinansirajućih svemirskog putnika, koji je stigao do Međunarodne svemirske stanice u 2006. Godine, nekoliko dana nakon što je njen 40. Rođendan. 'Nadam se da ću inspirisati svima, posebno mladih ljudi, žena i mladih djevojaka širom svijeta, au zemljama Bliskog istoka koje ne pružaju ženama iste mogućnosti kao i muškarci-da ne odustaju od svojih snova i da ih nastavi,' rekla je ona na vrijeme. "To može izgledati nemoguće da ih s vremena na vreme. Ali ja vjerujem da mogu ostvariti svoje snove, ako su ga držati u svojim srcima, njeguju ga i tražiti mogućnosti i da te mogućnosti dogoditi. '

Dr Haleh Esfandiari, 76

Profesor univerziteta specijalizirana za prava žena u na Bliskom istoku, Esfandiari je bio zatvoren u zloglasnom zatvoru u Teheranu Evin četiri mjeseca 2007. Godine i držali u samici. Kazna je nastala nakon što je opljačkan u knifepoint prilikom obilaska njen 93-godišnja majka - i imala pasoš ukraden. Kada je otišla da se prijave za nove dokumente, su je ispitivali i optužio antivladinih zavere. Bilo je višemjesečnih pregovora da se osigura njeno oslobađanje. Od tada, Esfandiari je sa sjedištem u Americi - gdje je predavanja o ravnopravnosti žena u Iranu, i pisao o svojim iskustvima iza rešetaka.

Sibel Edmonds, 46

Smatra 'najviše svrstavaju žena u SAD-u ", Edmonds je bivši FBI-prevodilac koji je osnovao National Security Zviždači koalicije 2004. Godine nakon što je navodno otkrivanju različitih narušavanja sigurnosti unutar organizacije.

load...

Povezane vijesti


Post Izveštaji

Abortus: Priče sa linije fronta

Post Izveštaji

Silovao me je očuh - život nakon olimpijade za najranjivije žene u Brazilu

Post Izveštaji

Moj seksualni napad na ruke čoveka sa kojim sam radio

Post Izveštaji

Zašto neko postaje patološki lažov?

Post Izveštaji

Godinu dana od zemljotresa, njegove žene koje obnavljaju nepale

Post Izveštaji

Ova humanitarna organizacija uklanja prenos HIV-a od majke do djeteta u Africi

Post Izveštaji

Unutar Iračke scene noćnog kluba

Post Izveštaji

Intervju Marguerita Barankitse: Pobednik Aurora razgovara sa izbeglicama

Post Izveštaji

Ličnosti koje podržavaju londonski ženski marš na društvenim medijima

Post Izveštaji

Ekskluzivna: Cate Blanchett govori o izbegličkoj krizi

Post Izveštaji

Novi Bechdel testovi za filmove, muziku, TV, obrazovanje, biznis itd

Post Izveštaji

Stalking: Šta morate da znate da biste bili sigurni