Evo zašto je nasilje u porodici takav veliki posao u Šri Lanki | BA.polkadotsinthecountry.com

Evo zašto je nasilje u porodici takav veliki posao u Šri Lanki

Evo zašto je nasilje u porodici takav veliki posao u Šri Lanki

Smatra se da je više od 60 posto žena u Šri Lanki će doživjeti nasilje u porodici. Corinne Redfern zadovoljava žena pokušava pobjeći...

Tokom 12 godina, Deepa navikli da pakuje svoje stvari na tanke plastične kese i kreće kući. To se dogodilo svakih nekoliko mjeseci: sa svojom kćerkom, Dilini, i njen najstariji sin, Dilhara, radnih da drže korak iza nje, ona bi izbalansirati nju najmlađe dijete na boku, i brzo hodati ulicom u svoj novi dom; i odlazi niz cijeli način kao i susjedi stajao je na prednjoj koraka i zagleda. 'Nakon prve tri ili četiri puta, znao sam kad dolazi, "prisjeća se. "Do trenutka kada je stanodavac pokucala na naša vrata i rekao da je morao, ja bih već pola spakovali. ' On bi čuo njene molbe za milost noć prije, objašnjava ona. "On nije želio da postoji ubistvo na svom imanju."

Prema najnovijem izvještaju u oktobru ove godine procjenjuje da je 60 posto žena u Šri Lanki će doživjeti nasilje u porodici u nekom trenutku svog života. Za neke, nasilje pojavljuje vezan za povećanje nivoa zemlje muških alkoholizma - pitanja za piće u vezi su više nego dvostruko uobičajene u Šri Lanki od preko ostatka južne Azije. Za druge, to je povezano sa drogom (najnovijim podacima zemlje ukazuju postoji više od 45.000 redovni korisnici heroina), ili stalno stalno rastu stope nezaposlenosti. Za Deepa, uzrok nije bitno - nema načina da opravda ono što joj se dogodilo. 'Ono što je moj muž učinio za mene...' pauzira ona. 'Oni su unforgiveable, i ja to znam. Ali mi je trebalo više od deset godina da ga napusti. Osjetio sam se tako sama. ' On bi je redovno silovao, ona kasnije pojašnjava, a njihovo troje dece bili u istoj sobi.

load...

U ratu društvu post-građanskog koja nastavlja će staviti žene na nižem nivou ljudima, nasilje se uzima zdravo za gotovo - praska trese pregradni zidovi; a struganje kože i tkanine protiv betonskom podu, jecaje prigušen sa dlanu. To je, kaže Roshan Wijemanne, Glavni direktor operacija za lokalne dobrotvorne svrhe zajednice Conern, svakodnevni dio svakodnevnog života. 'Žene su i dalje na samom dnu društvene hijerarhije Šri Lanke, "objašnjava ona. "Problem je dvojak. S jedne strane, ne postoji dovoljno podrške za njih na prvom mjestu. S druge strane, čak i ako je bilo više podrške, nisu mogli pitati za to. Oni nemaju glas. "

Čak i njihovi krici su izvan njihove kontrole. To je uobičajena praksa u Šri Lanki, Roshan kaže, za muževe da se skinu svoje žene prije nego su ih tukli - tako da će žena posramljeni u ćuti tokom napada. Duboke kulturne implikacije ne vide gole su dovoljne da uguši čak i očajnički vapaj za pomoć. "Bio sam osam mjeseci trudna kad me moj muž silovao i prisilio me da me se skinem i sjedi ispred kuće u kojoj bi me svi vide", kaže Deepa. "Te noći je uzeo sve od mene. On mi je oduzeto sve moje dostojanstvo. Nisam imao ništa ostalo od sebe. "

load...

Roshan je tih kao Selma govori. "Mi smo se fokusirati na nezavisnost i osnaživanje - nastavi žena koje su doživjele dugoročno zlostavljanje da žive sami, daleko od svojih muževa - ali mi moramo da radimo na vrlo malom obimu," objašnjava ona kasnije - dodaje da, iako Koncern Zajednice je odgovoran za administraciju skloništa, tu je trenutno samo jedan live-u član osoblja, ili 'nadzornica', koji pruža 24-7 podršku 12-tak žena koje su ostati na mjestu. 'Nažalost, mi nemamo sredstava da se proširi na pomoći više od deset žena ili tako odjednom. Ali, ono što možemo učiniti je pomoći tim ženama na najbolji mogući način - da im pruži potrebnu psihološku pomoć, medicinsku njegu i obrazovanje da im pomogne da se vrate na svoje noge. Onda moramo da se nadamo da oni mogu reći drugim ženama u okviru svojih zajednica o svojim iskustvima. To je spor napredak, a to nije dovoljno. Ali za ove žene, njegova još nešto. "

"On nikad udario stomaku - samo moje lice, iznova i iznova i iznova again'Chathu, 36, majka Benisha Gimhani, pet godina

"Pokušao sam da blokira mnoge moje prošlosti. Sjećanje na moje djetinjstvo me ne čini srećnim, a ja sam uspio zaboraviti većinu toga. Volio bih da mogu učiniti isto za svoj život odraslih, ali te stvari je teže da ode.

Imao sam dva muževe, a oboje su me tukli. Prvi je bio kad sam imao samo 16 godina mi je bilo potrebno da pobjegne roditeljima, tako da sam pristala da se uda za njega bez razmišljanja. Otišli smo u matičnom uredu i lagala o mojim godinama, a onda sam se preselio sa svojom obitelji. Četiri mjeseca kasnije sam bila trudna. Ali dok sam imao dva sina, moj muž je počeo da me napada tako žestoko da na kraju nisam imao izbora nego da pobegnu. Da sam ostao, ja bih umro. Poljubio sam čelo svoje sinove 'kako su spavali, a ja sam pobjegao. Nikada nisam ni od njih od video. Ja samo da se nadam da imaju bolji život bez mene.

Nekoliko godina kasnije sam ponovo oženio, a za nekoliko mjeseci, sve je bilo divno. Ali onda sam pao trudna, i moj novi muž iznenada me počeli tući kao dobro. On je bio strašan, zastrašujući čovjek, a ovaj put, nisam imao nikakve borbe ostavio u meni. On bi me udario pred prijateljima i članovima obitelji, ali niko nije intervenirala jer su bili previše uplašeni. Bilo bi bolje za sve ako sam navikla na to, oni bi mi tiho reci; on je na kraju bih guma. Ali ja sam bio tako beznadežno da želim da umrem, i jednog dana sam uzeo preveliku dozu lijekova protiv bolova. Kada je našao mene, bez svesti ali živ, on me tukli četiri dana bez prestanka. I dalje sam bio trudna, ali je bio vrlo pametan; on nikad ne bi udario stomaku - samo moje lice i glavu, iznova i iznova i iznova. Rodila sam naše kćeri i izgledalo je kao da se ljuti. Jednog dana je udario mene dok Benisha bio budan, a nešto duboko udario u sebi. Podizanje nož jednom rukom, zgrabio sam je i potrčao prema vratima. Pobjegli smo u džungli zajedno i sakrili tamo cijelu noć, moleći se on ne bi nas.

Na kraju, policija nas je poslao da Heavena jer nisu znali kako drugačije da nam pomogne. Izbacili su me van, a ja sam osjetio uplašena - Nisam znao šta da očekujem. Tada sam vidio da je bilo mnogo majki i beba igraju zajedno, tražim sretan i opušten, i to palo na pamet, "ja to mogu". Pustili su nas ostati oko šest mjeseci, a naučio sam engleski, informatike i kuhanje. Ja nikada ni nisam bio u školi, ali stare iznenada 32 godina, bio sam proučavajući sve što mi je bilo potrebno da imaju bolji život, bez muža. Nadzornicu pomogao da mi nađe posao tražim poslije djeca u lokalnoj školi, i Benisha i sam se preselio u svoj mali dom - samo nas dvoje, daleko od bilo muškaraca.

Prošlo je oko tri godine od kada smo napustili Heavena, a ja nikad planiraju da se ponovo uda za. Nikad nisam mislila da žene mogu biti sami, ali sada znam da sam sposoban za sve - i želim Benisha biti nezavisni i samodovoljni previše. Ne brini za nju više. Neki dan, njena učiteljica me je pozvao da kažem da je radila na standard dijete od tri godine stariji od nje, a ja sam bio tako ponosan što sam plakala. Kad pogledam u nju, znam da će sve biti u redu. Znam da će biti sigurna. "

'Nadam se da nikad ne vrišti kao da again'Selma *, 23, majka Samindu, sedam mjeseci

"Kada sam imao 12 godina, ja sam se zaljubio u dečaka šest godina stariji od mene. Bio je visok, i smiješno, i ljubazni. Mi bismo hoda uz plažu zajedno držeći se za ruke - mi samo ikada držali za ruke - i on mi je kupio mobilni telefon kako bismo mogli nazvati jedni druge noću. Koristio sam da moj rođak lagati roditeljima o meni sastanak kako bih mogao da se iskrade iz naše kuće u večernjim satima i naći negdje da razgovaram s njim van domašaja zvuka. Hteo je da se uda za mene, a ja sam htio da se uda za njega.

Kada su moji roditelji saznali, oni su mi zabrane ga ikad ponovno vidjeti. Moja majka je bila uplašena da ću ostati trudna, pa me je zaključao u kuću i ne bi pustio da odem. Onda mi je rekla da moram da se uda za 28 godina, umjesto - iako sam bio samo 14. To je ilegalno da se udala za mlađe od 18 godina u Šri Lanki, ali oni podmitio matičara i okrenuo glavu. Natjerali su me da odem i živjeti s njim i njegovom porodicom - mi zaključavanje u spavaćoj sobi sa svojim novim mužem tako da nisam mogla pobjeći dok smo konzumiran brak. Nakon toga, pokušao sam se ubiti pijući kerozin, ali jednostavno mi je bilo muka i bio sam prebačen u bolnicu.

Sam rodila troje djece - dva sina, a jedna devojčica - prije nego što je moj muž počeo da me udara. On je počeo da puši krek i dolazi kući pijan nakon posla, a on bi me tretirati kao mala marioneta; tjelesnog kažnjavanja djece me uza zid ili vezivanja me i mene napada. Kada sam otkrio da je imao aferu, on me je izvukla iz kuće moju kosu i tukao me je tako jako da je njegova majka shvatila o čemu se radi i sakrila moja djeca tako da nije mogao da vidi. Ali, čak i nakon toga - iako sam mislio da će me ubiti - Čini mi se nije mogao napustiti. Bilo je kao da sam imao sve moje kontrole uzeti od mene. Nisam znao ko sam više.

Tačno 12 dana nakon što sam rodila naše četvrto dijete - Samindu - moj muž počeo da me ponovo tući. On me je bacio na pod u sredini kuhinje, kada oči zaključan na našu bebu, koji je spavao u uglu. Uzeo je nož i držao ga na vatru, a onda se bacio na našeg sina - paljenje i brendiranje njegove sićušne ruke. Nikad nisam vrištala kao da je prije u mom životu. Nadam se da nikad više vrišti tako. Mislim da je znao što će me najviše boli. Tog dana, Trčao sam.

Ja sam bio na Heavena od početka septembra. Uz njihovu podršku, prijavio sam muža policiji, a sada Vodim ga na sud u januaru - iako ne znam šta će biti s njim. Moja tri druga djeca su i dalje sa roditeljima-u-zakonu, a ja ne znam da li će ikada biti dozvoljeno da ponovo živi sa mnom. Sve što mogu učiniti je pokušati kako bi bili sigurni Samindu raste do ponosni na mene. Siguran sam da sam neka moja druga djeca dole. "

load...

Povezane vijesti


Post Izveštaji

Rio de Janeiro je favela balerina

Post Izveštaji

Dakle, ava, Benin: To je to što živite u selu bez kontracepcije

Post Izveštaji

Amber amour: Zašto sam postavio svoje silovanje

Post Izveštaji

Junior doktori

Post Izveštaji

Dan u životu: kakav je to biti 28-godišnjak u Siriji

Post Izveštaji

U Londonu sam napustio 21 godinu i udala se za ratnika Amazona

Post Izveštaji

Izbjeglica prve osobe: trudnica Aysha napustila je Siriju za Njemačku

Post Izveštaji

Zašto muškarci plaćaju za seks? 3 pratnja Kviz svojim klijentima

Post Izveštaji

Rankin pomaže žrtvama silovanja u mom tijelu

Post Izveštaji

Ova humanitarna organizacija uklanja prenos HIV-a od majke do djeteta u Africi

Post Izveštaji

Pridružite se našoj #Sharethelight kampanji za edukaciju i osnaživanje žena

Post Izveštaji

Rusija je upravo dekriminalizovala nasilje u porodici u novom zakonu