Evo šta svi treba da naučimo od žandarskih žena | BA.polkadotsinthecountry.com

Evo šta svi treba da naučimo od žandarskih žena

Evo šta svi treba da naučimo od žandarskih žena

To je nazvano 'najviše feministički zemlja na svijetu' - tako što možemo naučiti iz zemlje Northern Lights, plave lagune i Sigur Ros?

Potrebno je raditi (ili tačnije, ne radi) TOGETHERIn Oktobar 1975, prilično spektakularan 90 posto islandskog žena stupili su u štrajk za 24 sati - odbija da ode na posao, završite bilo kućnih ili izvrše neki djece i od izlaska do zalaska sunca. Umjesto toga, oni su krenuli u masovni miting u Reykjaviku, dok su svi muškarci su navodno ostavio bulji zbunjeno na njihovim aktovke i njihove bebe, i pitajući se da li neko može da stane u drugom. A štrajk je bio uspjeh - u roku od 12 mjeseci, Saveta za ravnopravnost polova je formirana, i Zakona o ravnopravnosti polova je to nezakonito diskriminišu žene na poslu. Dakle, ako možemo samo sve da devet od deset naših prijatelja da se sutra sa posla, i možemo biti na tragu nečega.

OBRAZAC masivni GIRL GANGAccording na ITV, trećina ženske populacije Islanda pripada jednom, privatni Facebook grupa. OK, naravno, ukupne ženske populacije Islanda je 320.000 - što znači da još uvijek postoje znatno manje članova grupe od članova Girls Love Travel, na primjer, ali je fokus na suradnju i komunikaciju ostaje isti. Ako želimo da napreduju, onda moramo da pomognemo jedni drugima. A to znači napuštanje udobnosti vlastitog malog Facebook eho-komora i razgovara sa drugim ženama širom zemlje sa različitih sredina i iskustva sa nama. Ne samo zbog toga, dobro, samo sekund da misle kako izbezumljena trećinu muške populacije Islanda su po da je Facebook grupa.

load...

UČITI IZ PROŠLOSTI SUCCESSESIn Oktobar 2018, u 14:38, na hiljade Islandski žena napustila svoje urede i stupili su u štrajk u znak protesta protiv razlika u plaćama u zemlji od 14 posto - baš kao i njihovi prethodnici radili 41 godina ranije. Pa čak i ljudi ima na brodu sa protesta. "Ona bi trebalo da dobije bolju plaću u budućnosti kao ljudi", rekao je jedan otac, koji je otišao da pokupi svoju kćer iz škole u 14:38, tako da je mogla učestvovati.

CREATE ULOGA MODELSDespite nacionalnog stanovništva otprilike iste veličine kao Edinburgh, Island je podigao bogatstvo uspješnih žena za islandski djevojke da se ugledaju na. Tu je sadašnji predsjednik Johanna Sigurdardottir - prvi otvoreno gej premijer na svijetu - koja je prethodila prva predsjednica Vigdis Finnbogadottir zemlje, još u 1980. Tu je sve-ženski politička stranka, pod nazivom Ženska alijansa, a ako stavimo politiku na stranu za jednu sekundu, tu je čak Reykjavíkurdætur (ili kćeri Reykjavik) - feministkinja rap kolektivni koji repujem o rodnim pitanjima. Mogli bismo ići, ali nepotrebno je reći, s uzorima tako mnogo, nije ni čudo Island je prvi završio na Svjetskom ekonomskom forumu Global Gender Gap rangiranje u posljednjih osam godina.

load...

PREDAJE GIRLS BITI INDIVIDUALSNo Barbike ili leptir naljepnice na Islandu - umjesto toga, fokus je na podučavanje djevojke da se samouvjerenost i nezavisne, čak i kada su u osnovnoj školi. "Mi treniraju [naše devojke] da koriste svoj glas, 'objašnjava Margrét Pála Ólafsdóttir, osnivač Laufásborg jaslice u Reykjavik. 'Mi ih obuku u fizičku snagu. Mi smo ih obuku u hrabrosti. " I Weare pitajući se gdje se mogu prijaviti.

SHARE roditeljstva (SHARENTING?) Svako ko je ikada proveo popodne guglovao zašto rodne plata gapstill postoji (ne? Samo mi?) Će znati da veliki dio nejednakosti koja još uvijek postoji u Velikoj Britaniji i mnogim 'razvijene' zemlje svodi na roditeljsko odsustvo. Yep - do materinstva i očinstva dolaze u igru, ne postoji zapravo sve toliko razlika između muškog i ženskog putanje karijere - u Velikoj Britaniji, ili na Islandu. Zbog čega je Island su rukovati roditeljsko odsustvo stvarno pametno, primenom ne može pregovarati sistem u kojem žene dobiti tri mjeseca ostaviti na 80 posto plate, muškarci dobiti tri mjeseca ostaviti na 80 posto plate, a onda postoje tri mjeseca preostalo za roditelje da se svađaju preko i dijele se kao žele. I zato svaki porodica daje to - i zato što žene ne mogu dobiti sve devet mjeseci, čak i ako su lijepo pitati - većina očeva uzeti. Što znači briga o djeci je mnogo ravnopravniji od riječi 'Go'.

BJORKOK, OK, još uvijek nije uvjeren? Samo pogledajte Bjork. Zato što je Isus Krist, svaka zemlja koja proizvodi Bjork radi nešto dobro.

load...

Povezane vijesti


Post Izveštaji

Mari Claire se pridruži britanskoj vojsci na dan

Post Izveštaji

Univerzitetska kultura silovanja - šokantna istina iza seksualnih zločina u kampusu

Post Izveštaji

Zašto muškarci plaćaju za seks? 3 pratnja Kviz svojim klijentima

Post Izveštaji

Da li se ikada pitala kako je to raditi za vojsku?

Post Izveštaji

Ličnosti koje podržavaju londonski ženski marš na društvenim medijima

Post Izveštaji

Glasaj 100: Potpuno Badass suvremeni o kojima trebate znati

Post Izveštaji

To se događa: Kampanja silovanja brokera od strane Yane mazurkevič

Post Izveštaji

Usamljenost: kako se boriti u digitalnom dobu

Post Izveštaji

Zašto protestne olimpijske igre ove žene ne bi trebalo da budu neprimećene

Post Izveštaji

Diskriminacija u trudnoći na poslu - koje su vaše mogućnosti?

Post Izveštaji

Rio de Janeiro je favela balerina

Post Izveštaji

Zašto neko postaje patološki lažov?