10 najgorih zakona protiv žena: kako to još uvek postoje? | BA.polkadotsinthecountry.com

10 najgorih zakona protiv žena: kako to još uvek postoje?

10 najgorih zakona protiv žena: kako to još uvek postoje?

Jeste li znali da u nekim zemljama to je zapravo pravni za muškarca da otmu ženu, ako ju je nakon toga oženi? I da je devet žena se trenutno sudi, jer su se usudili da nose pantalone?

Devet Sudanski žena je osuđena na 40 udaraca bičem - svaka - sve jer su nosili pantalone. Oni u dobi između 17 i 23 i da se sudi po Šerijatu (ili islamski) zakon - iako su kršćani. I dok se nosi pantalone je normalno za Christian žena u zemlji, to spada pod 'nepristojno haljinu "za muslimanskog stanovništva.

Ali, kao aktivisti za ljudska prava kampanja za slobodu žena, to nije jedini zakon koji diskriminira između polova.

Prošlo je 20 godina od 189 zemalja složili da je plan za unapređenje prava žena i postizanje ravnopravnosti spolova. Nazvan je Pekinške platforme za akciju, a uključenih država obavezala da "oduzme preostale zakone koji diskriminiraju na osnovu spola".

load...

Na žalost, dva desetljeća kasnije, taj cilj još nije postignut. Određeni napredak je postignut - više od polovine zemalja koje su prozvani na anti-žena zakoni su ukinuti ili djelomično izmijeniti ih od 2000. Godine - ali je i dalje raditi na tome da se uradi.

U pokušaju da iskorijene seksističke pravne diskriminacije jednom i za sve, grupa zagovaranje jednakosti Sada je pokrenula svoju "Nema više #UnsexyLaws" kampanju, sa ciljem da konačno osiguravanja svijetu gdje sve žene imaju jednaka prava.

"Pravda je kamen temeljac za jednakost i bez nje, žene i djevojke su izuzetno nepovoljnom položaju politički, ekonomski i socijalno", kaže Jacqui Hunt, direktor londonskog ravnopravnosti Now. "U najmanju ruku, pravna jednakost daje ženama i djevojkama jednaki iz koje se gradi svoje sposobnosti i naprave značajne doprinos društvu.

load...

'Nedozvoljavanje pola ljudske rase da to uradite je ozbiljno kršenje ljudskih prava, ali vlade treba da bude u potpunosti svjestan da bez osiguravanje jednakosti pred zakonom i jednake mogućnosti, država neće moći da ostvari značajan napredak na bilo kojem nivou. '

Možete se pridružiti kampanji Sada ravnopravnost, ciljajući 44 zemalja koje tek treba da iskorijene svoje anti-ženskih zakona, posjetite web stranice.

Evo deset najgorih protiv žena zakona koji još uvijek postoje širom svijeta danas. Nećete ih vjerujem dok ih ne čitati...

3. Žene mogu se oteti

U Libanu, svaki čovjek koji je otmicu, silovanje ili silovanje ne mogu biti procesuirani dok je on nakon toga oženi žrtvu. Na Malti - evropska zemlja, ni manje ni više - kazna za otmicu se smanjuje ako je počinitelj namerava da se uda za žrtve, a počinitelj je oslobođen optužbe i kazne ako oni idu na da se uda za otete osobe.

4. Žene mogu biti ubijeni zbog varanja sa minimalnim posljedicama 

U Egiptu, čovjek može ubiti svoju ženu i sići sa daleko blaža kazna nego što je obično daje za ubistvo, ako ju je uhvati u činu preljuba. Situacija je slična u Siriji, gdje je čovjek mora služiti samo do sedam godina zatvora, ako on ubije svoju ženu, sestra, majka ili kćer nakon pronalaženje njom bavi u "nelegitiman" seksualnog čina.

5. Žene mogu biti pretučen

U Nigeriji, čovjek može legalno napad na ženu bez suočavanja gonjenje ako je njegova supruga, a ako ne postoji 'teške' boli.

6. Žene ne može da napusti kuću kada žele

Čovjek u Afganistanu može legalno ograničiti pravo svoje supruge da napusti kuću. Isto važi u Jemenu, gdje pokreti žene izvan bračne kuće može se ograničiti njena druga polovina.

7. Ljudi biraju gdje žene mogu raditi

U zemljama kao što su Kamerun i Gvineji, muževi imaju kontrolu nad poslovima koje njihove žene imaju pravo da rade, jer čovjek može zabraniti njegovu ženu od toga da ima različitih djelatnosti ili zanimanja iz njega.

8. Žene ne mogu dobiti razvod

U Izraelu, i razvedenih brakova sjesti pod rabinskog zakonu, u kojem se navodi da se razvodi može dogoditi samo ako to zatraži supruga.

9. Jedna žena svjedočenje je praktično bezvrijedan

U Pakistanu, dokazi koje je žena vrijedi tačno pola da je čovjek u određenim građanskim stvarima.

10. Žene ne mogu voziti

Ovaj zakon je dobro poznat mnogima: u Saudijskoj Arabiji, fetve o vozačkim ženska automobila zabranjuje ženama iz vožnje i da dobiju vozačku dozvolu.

11. Žene ne nasljeđuju koliko svoje braće

U Tunisu, prava nasljeđivanja žena su ograničene: sinovi naslijediti dvostruko više nego kćeri.

Za kompletnu listu anti-žena zakona, kliknite ovdje. 

load...

Povezane vijesti


Post Izveštaji

Zašto smo marširali Trump-a - irske žene koje traže promene

Post Izveštaji

Univerzitetska kultura silovanja - šokantna istina iza seksualnih zločina u kampusu

Post Izveštaji

Upoznajte žene koje kupuju šećerane

Post Izveštaji

#blackmonday vidi poljsku žensku kampanju da legalno održi abortus

Post Izveštaji

Ličnosti koje podržavaju londonski ženski marš na društvenim medijima

Post Izveštaji

Rusija je upravo dekriminalizovala nasilje u porodici u novom zakonu

Post Izveštaji

Donald Trump se sada suočava s privatnim skandalom e-pošte

Post Izveštaji

Peglanje - šta je to? A ko to radi?

Post Izveštaji

Pridruži se našoj kampanji #Delji da djevojke daju obrazovanje

Post Izveštaji

Vremenska linija kostima odjeće: Istorija muškaraca govori ženama šta da nosi

Post Izveštaji

Ono što oseća raditi, živjeti i izlaziti u ratnu zonu

Post Izveštaji

Pridružite se našoj #Sharethelight kampanji za edukaciju i osnaživanje žena